Hyppää sisältöön
Media

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskustelee LFA-uudistuksesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 17.4.2009 9.40
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskustelee huhtikuun kokouksessaan epäsuotuisten alueiden (LFA) järjestelmän uudistamisesta. Suomelle LFA-tuki on yksi keskeisimmistä tukijärjestelmistä.

Komission mielestä LFA-alan määrää EU-tasolla tulisi alentaa nykyisestä. Järjestelmän tulisi perustua jatkossa ainoastaan luonnonhaittoihin ja näin vastata LFA-järjestelmän tavoitteita. Nykyisin LFA-järjestelmässä on mukana myös sosio-ekonomisia kriteereitä. LFA-alueiden osuus käytössä olevasta maatalousmaasta EU:n jäsenmaissa on 58 prosenttia.

Komission tiedonannossa esitellään ilmastoon ja maaperään liittyviä kriteereitä, joiden pohjalta määritettäisiin LFA-alueet. Kriteereistä kaksi liittyy ilmastoon, neljä maaperään, yksi sekä ilmastoon että maaperään ja yksi jyrkkyyteen. Komission ehdotuksen mukaan yhden kriteerin täyttäminen toisi alueen mukaan LFA-alueeksi. Määrittely tehtäisiin kuntatasolla.

Lainsäädäntöehdotus valmistellaan komission esityksen pohjalta ja sen käsittely alkaa vuonna 2010. Uudistus tulisi voimaan vuoden 2014 alussa.

Ilmastosyyt osoittavat selkeästi, että koko Suomi on maatalouden kannalta epäsuotuisaa aluetta. Suomelle on tärkeää, että epäsuotuisten alueiden määrittely ja tukitasot perustuvat objektiivisiin luonnonhaittoja koskeviin kriteereihin.

Neuvosto keskustelee huhtikuun kokouksessa myös maatalouspolitiikan yksinkertaistamisesta. Lisäksi komissio esittelee neuvostolle esityksensä yhteisen kalastuspolitiikan uudistamisesta ja vesiviljelystrategiasta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. (09) 1605 2730, 040 760 5954

Sirkka-Liisa Anttila