Hyppää sisältöön
Media

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskusteli LFA-uudistuksesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 24.4.2009 13.26
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskusteli huhtikuun kokouksessaan epäsuotuisten alueiden (LFA) järjestelmän uudistamisesta. Suomelle LFA-tuki on yksi keskeisimmistä tukijärjestelmistä.

Komission mielestä LFA-järjestelmän tulisi perustua jatkossa ainoastaan luonnonhaittoihin ja näin vastata LFA-järjestelmän tavoitteita. Nykyisin järjestelmässä on mukana myös sosio-ekonomisia kriteereitä. Komission tiedonannossa esitellään ilmastoon ja maaperään liittyviä kriteereitä, joiden pohjalta määritettäisiin LFA-alueet. Kriteereistä kaksi liittyy ilmastoon, neljä maaperään, yksi sekä ilmastoon että maaperään ja yksi jyrkkyyteen. Komission ehdotuksen mukaan yhden kriteerin täyttäminen toisi alueen mukaan LFA-alueeksi. Määrittely tehtäisiin kuntatasolla.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mielestä ilmastosyyt osoittavat selkeästi, että koko Suomi on maatalouden kannalta epäsuotuisaa aluetta. Suomelle on tärkeää, että epäsuotuisten alueiden määrittely ja tukitasot perustuvat objektiivisiin luonnonhaittoja koskeviin kriteereihin.

Suuri osa jäsenmaista tuki komission tiedonannossa esitettyjä kriteereitä. Niihin toivottiin kuitenkin joustomahdollisuuksia ja jotkut maat toivoivat edelleen myös muiden kriteerien pitämistä mukana keskusteluissa. Jäsenmaiden tulee analysoida kriteerien soveltuvuutta ja lähettää komissiolle 21.1.2010 mennessä kartat, joista ilmenevät ne alueet, jotka täyttävät ehdotetut kriteerit.

Lainsäädäntöehdotus valmistellaan jäsenmaiden komissiolle lähettämien tietojen pohjalta ja sen käsittely alkaa vuonna 2010. Uudistus tulisi voimaan vuoden 2014 alussa.

Neuvosto keskusteli huhtikuun kokouksessa myös maatalouspolitiikan yksinkertaistamisesta. Lisäksi komissio esitteli neuvostolle esityksensä yhteisen kalastuspolitiikan uudistamisesta ja vesiviljelystrategiasta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. (09) 1605 2730, 040 760 5954

Sirkka-Liisa Anttila