Hyppää sisältöön
Media

Maatalous- ja kalastusneuvosto linjaa LFA-uudistuksen pääperiaatteet

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 17.6.2009 9.28
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto hyväksyy kesäkuun kokouksessaan päätelmät LFA-uudistuksesta, laatupolitiikasta ja vesiviljelystä. Lounaalla maanantaina ministerit keskustelevat maitomarkkinoiden tilanteesta EU:ssa.

Maatalousneuvoston on tarkoitus hyväksyä päätelmät luonnonhaitta-alueiden (LFA) tukijärjestelmän uudistamisesta. Neuvoston päätelmät selventävät ja linjaavat huhtikuun neuvostossa esitellyn komission tiedonannon periaatteita. Tiedonannossa esitellään ilmastoon ja maaperään liittyviä kriteereitä, joiden perusteella jäsenmaiden tulee testata esitetty malli LFA-alueiden määrittämiseksi. Kriteerit ovat kylmä ilmasto, lämpöstressi, maaperän kuivuus, maaperän rakenne ja kivisyys, maaperän juurisyvyys, maaperän kemialliset ominaisuudet, maaperän kosteustasapaino ja kaltevuus. Jäsenmaat lähettävät komissiolle tammikuun loppuun 2010 mennessä kartat kriteerit täyttävistä tukikelpoisista alueista. Komission varsinaisten lainsäädäntöehdotusten käsittely alkaa vasta tämän jälkeen vuonna 2010.

Suomelle LFA-tuki on yksi keskeisimmistä tukijärjestelmistä. Pohjoinen ilmasto osoittaa selkeästi, että koko Suomi on maatalouden kannalta epäsuotuisaa aluetta. Kasvukausi on lyhyt ja tehoisa lämpösumma alhainen. Alhainen lämpötila on komission esittämistä kriteereistä Suomelle soveltuvin.

Maatalousneuvosto antaa päätelmät myös EU:n laatupolitiikasta. Komissio antoi asiasta tiedonannon toukokuun lopulla. Komission mielestä tiedottamista on parannettava, laatupolitiikan välineiden johdonmukaisuutta on lisättävä. Lisäksi eri järjestelmien ja tuotteiden merkintöjen termit on tehtävä helpommiksi ymmärtää. Tästäkin asiasta lainsäädäntöehdotuksia odotetaan vasta vuoden 2010 puolella.

Tsekin puheenjohtajakaudella on jatkettu keskustelua EU:n maatalouspolitiikan tulevaisuudesta. Puheenjohtajamaa esittelee yleisellä tasolla olevat päätelmät suorien tukien linjauksista, joista ministerit keskustelivat toukokuun epävirallisessa kokouksessa. Linjauksia vuoden 2013 jälkeisestä maatalouspolitiikasta odotetaan kesällä 2010 komission tiedonannon muodossa.

Kalastusasioista ovat esillä päätelmät vesiviljelystä, kalastuksen valvonta ja alustava keskustelu ensi vuoden kalastuskiintiöistä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Minna-Mari Kaila, p. (09) 1605 3302, 040 775 6060
neuvotteleva virkamies Orian Bondestam, p. (09) 160 53162, 040 039 2011 (kalastusasiat)

Sirkka-Liisa Anttila