Hyppää sisältöön
Media

Maatalousministerit keskustelevat kotieläintalouden turvaamisesta Euroopassa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.5.2011 10.40
Tiedote -

EU:n maatalousministereiden kokouksessa keskustellaan siitä, miten yhteisellä maatalouspolitiikalla voidaan vaikuttaa kestävään kotieläintaloussektoriin Euroopassa. Keskustelu liittyy tulevaan yhteisen maatalouspolitiikan uudistukseen. Maatalousneuvoston epävirallinen kokous pidetään Debrecenissä, Unkarissa 29. - 31.5.2011. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Puheenjohtajamaa Unkarin valmistelemien kysymysten pohjalta ministerit pohtivat sitä, miten epäsuotuisten alueiden maidontuotanto voi mukautua kilpailuun sen jälkeen, kun maitokiintiöjärjestelmä poistuu vuonna 2015. Esillä on myös eurooppalaisen kotieläintalouden kilpailuasema, joka on uhattuna, koska EU-lainsäädäntö on korkeammalla tasolla verrattuna joihinkin elintarvikkeita Eurooppaan tuoviin maihin. Keinoja etsitään lisäksi viljojen hinnanvaihteluista aiheutuvien riskien vähentämiseksi ja rehuraaka-aineen saatavuuden varmistamiseksi kilpailukykyiseen hintaan.

Suomi katsoo maitokiintiöjärjestelmän olleen erittäin tärkeä tuotannon jatkuvuuden turvaaja epäsuotuisilla alueilla. Koska epäsuotuisilla alueilla kustannustaso on korkea, vaarana kiintiöjärjestelmän poistuessa on tuotannon supistuminen ja tuotannon keskittyminen parhaille tuotantoalueille. Tämä lisäisi jo tällä hetkellä näillä alueilla olevia ympäristöongelmia ja riskiä eläintautien leviämisestä.

Tuotannon ylläpitämiseksi tarvitaan jatkossakin vähintään nykyisen laajuisia tukia maitoalalla sekä muilla kotieläintalouden sektoreilla. Lisäksi epäsuotuisten alueiden tukijärjestelmää voitaisiin kehittää niin, että se kohdistuisi paremmin kotieläintalouteen. Markkinakriiseihin on pystyttävä puuttumaan nopeasti ja tehokkaasti. Myös maaseudun kehittämistoimilla on tärkeä merkitys erityisesti kotieläintalouden ylläpitämisessä.

Suomen mielestä Euroopan on pidettävä yllä korkeita standardeja eläinten hyvinvoinnin, ympäristönsuojelun ja elintarvikehygieniankin osalta. Kuluttajat edellyttävät tätä. EU:n tulee edistää korkeampien standardien käyttöönottoa kv. kauppaneuvotteluissa. Korkeita standardeja on käytettävä hyväksi esimerkiksi vienninedistämistoimenpiteissä kolmansissa maissa sekä tiedottamisessa sisämarkkinoilla.

Viljasektorilla on pystyttävä käyttämään markkinatoimenpiteitä markkinoiden tasapainottamiseksi kriisitilanteissa. Hyvin tärkeää on myös markkinoiden toiminnan parantaminen, jotta kustannusten muutokset välittyisivät paremmin koko tuotantoketjuun. Tämä edellyttää läpinäkyvyyden lisäämistä, hinta- ja markkinainformaation parempaa levittämistä, tuottajien neuvotteluaseman vahvistamista koko elintarvikeketjussa sekä tuottajien neuvontaa ja koulutusta, jotta he osaisivat nykyistä paremmin hyödyntää markkinainformaatiota.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. (09) 160 52428, 040 751 8407

Sirkka-Liisa Anttila