Hyppää sisältöön
Media

Maatalousministerit keskustelevat maatalouspolitiikan tulevaisuudesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.5.2010 12.29
Tiedote -

EU:n maatalousministereiden epävirallisessa kokouksessa vedetään yhteen aikaisemmin käytyä keskustelua EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tulevaisuudesta. Samalla arvioidaan maatalouspolitiikan yhteyttä Eurooppa 2020 -strategiaan. Epävirallinen maatalous- ja kalastusneuvoston kokous pidetään Meridassa, Espanjassa 31.5.-1.6.2010. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Puheenjohtajamaa Espanjan kokousta varten valmistelemassa asiakirjassa todetaan, että maataloutta ja yhteistä maatalouspolitiikkaa ei voi jättää pois kunnianhimoisesta EU2020-strategiasta, jolla vastataan EU:n tuleviin haasteisiin. Maatalousministereiden on tarkoitus keskustella EU2020-strategian tavoitteiden ja maatalouspolitiikan uudistuksen välisestä yhteydestä. Keskusteluissa nostetaan esille myös maatalouspolitiikan välineet ja tavoitteiden tärkeysjärjestys.

Suomen mielestä EU:ssa tarvitaan jatkossakin vahvaa yhteistä maatalouspolitiikkaa, jonka avulla maatalous voidaan säilyttää kaikilla Euroopan alueilla. Maatalousmarkkinoiden sääntelymekanismeja tarvitaan tulevaisuudessakin.

Monet EU2020 -strategian osa-alueet koskevat maataloutta ja maaseutualueita. Tällaisia ovat mm. ruokaturvan ylläpitäminen, uusiutuvan energian edistäminen, maaseutualueiden työllisyyden ja elinvoiman ylläpitäminen, ympäristön- ja luonnon monimuotoisuuden suojelu sekä ilmastonmuutoksen torjunta ja siihen sopeutuminen.

EU:n yhteinen maatalouspolitiikka uudistuu vuoden 2013 jälkeen. Päätökset tehdään todennäköisesti vuonna 2012.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. (09) 1605 2730, 040 760 5954

Sirkka-Liisa Anttila