Hyppää sisältöön
Media

Maatalousneuvosto haki ratkaisuja EU:n maitokriisiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.9.2009 8.10
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskusteli syyskuun ylimääräisessä kokouksessa EU:n maitokriisistä ja keinoista sen ratkaisemiseksi. Komissio esitti useita toimenpiteitä vaikeuksissa olevien maitomarkkinoiden auttamiseksi.

Suomi piti tärkeänä, että komissio soveltaa tehokkaasti kaikkia käytettävissä olevia markkinatoimenpiteitä, mm. interventio-ostot ja vientituet, maitomarkkinoiden tasapainon ylläpitämiseksi. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mielestä tasainen elintarvikkeiden saatavuus, vakaat tuottajahinnat ja kohtuuhintaiset elintarvikkeet ovat erittäin haastava yhdistelmä markkinataloudessa. Hän pohti, onko ylipäätään mahdollista saavuttaa nämä tavoitteet ilman tuotannon ohjausta. Anttilan mukaan maitosektorille pitää luoda pitkän aikavälin strategia, jolla varmistetaan maidontuotannon tulevaisuus koko EU:ssa.

Komissio ehdotti, että interventio-ostoja sekä yksityisen varastoinnin tuen ja vientitukien myöntämistä jatketaan. Lisäksi komissio on käynnistänyt maitotuotteiden menekinedistämiskampanjoiden uuden kierroksen. Komissio myös korostaa maaseudun kehittämispolitiikan keinoja maitosektorin kehittämisessä.

Komissio suunnittelee, että jäsenmaat voisivat maksaa maatiloille ylimääräistä valtiontukea maksimissaan 15 000 euroa tilaa kohti vuosina 2009 - 2010. Tuen ehdot ovat komission valmistelussa.

Komissio seuraa edelleen elintarvikeketjussa mahdollisesti esiintyviä kilpailunvastaisia menettelyjä. Komissio pitää kiinni viime syksynä EU:n maatalouspolitiikan terveystarkastuksen yhteydessä tehdyistä päätöksistä, eikä aio kumota jo sovittuja maitokiintiönkorotuksia.

Maidon hinta on laskenut voimakkaasti useissa EU-maissa viime vuoden syksystä lähtien. Hintaongelman taustalla on talouskriisin aiheuttama kulutuksen heikentyminen ja tuntuva tuotannon nousu maailman suurissa tuottajamaissa.

Lisäksi komissio mm. esitteli elintarviketeollisuuden kilpailukykyä käsittelevän korkean tason työryhmän suosituksia. Jäsenvaltiot pitivät niitä yleisesti ottaen hyvinä. Korkean tason työryhmä jatkaa työskentelyä vuonna 2010.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Neuvotteleva virkamies Kari Valonen, p. (09) 160 52428, 040 751 8407

Sirkka-Liisa Anttila