Hyppää sisältöön
Media

Maatalousneuvosto keskusteli ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja maidon markkinatilanteesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.7.2009 19.09
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontui Ruotsin puheenjohtajakauden ensimmäiseen kokoukseen Brysseliin 13.7.2009. Neuvostossa pohdittiin ilmastonmuutokseen sopeutumisen aiheuttamia haasteita Euroopan maataloudelle. Neuvostolle esiteltiin myös komission ehdotus voin ja rasvattoman maitojauheen intervention jatkamisesta ja siitä käytiin ensimmäinen keskustelu. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Komissio julkaisi valkoisen kirjan ilmastonmuutokseen sopeutumisesta keväällä 2009. Siinä esitettiin toimintakehys, jolla voidaan vähentää EU:n haavoittuvuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Komissio on myös julkaissut valmisteluasiakirjan ilmastonmuutoksen vaikutuksista nimenomaan maatalouteen. Neuvosto kävi tästä asiakirjasta pitkän keskustelun, jossa kiinnitettiin huomiota sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin maatalouteen että myös siihen, että maataloustuotanto voi osaltaan torjua ilmastonmuutoksen etenemistä. Tutkimuksen rooli nähtiin keskeisenä konkreettisten toimenpiteiden löytämisessä.

Monet maat toivat esille esimerkiksi veden riittävyyden ja sen, että maailman ruokahuolto on voitava turvata tulevaisuudessakin. Asiaan palataan syyskuussa Ruotsissa pidettävässä epävirallisessa maatalousneuvoston kokouksessa. Suomi katsoi, että EU:n toiminnalla voidaan tukea varhaisten ja kustannustehokkaiden toimien käynnistymistä ja edistymistä jäsenvaltioissa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. EU:lla voi lisäksi olla rooli ilmastonmuutoksen rajat ylittävien vaikutusten hallinnassa. EU:n tasolla tulisi myös panostaa maataloudelliseen tutkimukseen, jotta ilmastonmuutokseen vaikuttavista tekijöistä ja niiden torjunnasta saataisiin parempaa tietoa ja ottaa tämä tieto huomioon politiikan suunnittelussa.

Maidon maailmanmarkkinahinnan lasku maailmalla kasvaneen tuotannon ja maailmanlaajuisen taloudellisen kriisin aiheuttaman kulutuksen laskun seurauksena on vaikuttanut maidon hintaan myös EU:ssa. Maidon tuottajahinta on laskenut voimakkaasti kuluneen vuoden aikana. Tällä hetkellä keskihinta on niin alhaalla, että komissio ehdottaa voin ja rasvattoman maitojauheen interventio-ostojen ajanjaksoa pidennettäväksi 28.2.2010 asti. Tällä hetkellä interventio-ostoja voidaan tehdä 1.3. - 31.8.2009 välisenä aikana. Lisäksi komissio ehdottaa, että sille annettaisiin valtuutus pidentää interventio-ostojen aikaa tarvittaessa myös vuoden 2010 syksyllä. Neuvostossa laaja enemmistö jäsenvaltioista, Suomi mukaan lukien, kannatti komission ehdotusta. Myös Liettuan aloite juustojen vientitukien korottamisesta sai jäsenvaltioista laajan tuen. Eräät maat toivat esille myös sen, että maidon kuluttajahinnat eivät ole laskeneet, vaikka tuottajahinnat ovat. Maidon markkinatilanteeseen ja maitosektorin ongelmiin palataan syyskuun alussa maatalousneuvoston kokouksessa komission maitosektoria koskevan 22.7 valmistuvan raportin perusteella.

Lisäksi puolivuotiskautensa puheenjohtajamaana aloittanut Ruotsi esitteli työohjelmansa. Painopistealueina ovat kestävä kalastuspolitiikka, ruoka ja ympäristö – sen maailmanlaajuiset haasteet sekä eläinten hyvinvointia koskevat asiat.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. (09) 1605 2730, 040 760 5954

Sirkka-Liisa Anttila