Hyppää sisältöön
Media

Maatalousneuvosto pui maidontuotannon tulevaisuutta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 17.2.2014 18.54
Tiedote -

Maito, menekinedistäminen ja yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen toimeenpano herättivät keskustelua maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa tänään Brysselissä. Maanantai-iltaan jatkuneessa kokouksessa Suomea edusti maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Neuvosto kävi keskustelun maidontuotannon tulevaisuudesta ja maitokiintiöiden päättymisestä vuonna 2015. Suomen ohella moni jäsenmaa korosti, että epäsuotuisat alueet tarvitsevat erityistoimia, jotta tuotanto voi jatkua kaikkialla EU:ssa kannattavana.

Yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen toimeenpano ja siihen liittyvät säädökset huolestuttavat jäsenmaita. Moni kokee, että komissio menee valmistelemissaan alempiasteisissa säädöksissään poliittisesti sovitun yli. Ministeri Koskinen korosti muun muassa viherryttämisen sanktioiden kohtuullisuutta ja syyskylvöjen sallimista ekologisen alan kesannolla. Komissio esittänee nämä niin kutsutut delegoidut säädökset maaliskuun alussa.

Maatalousministerit keskustelivat myös Venäjän EU:lle asettamasta sianlihan ja -tuotteiden vientikiellosta ja se vaikutuksista EU:n sianlihamarkkinoille. Syynä kiellolle on Liettuassa löydetyt kaksi afrikkalaista sikaruttotapausta. Suomi kiiruhti komissiota myös ratkaisuun Venäjän asettaman perunan vientikiellon purkamiseksi.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 0295 16 2254
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 16 2269

Jari Koskinen