Hyppää sisältöön
Media

Maitoalan tulevaisuus esillä maatalous- ja kalastusneuvostossa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.7.2010 12.45
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto kuuli heinäkuun kokouksessaan työryhmän suositukset maitoalan sääntelyn kehittämiseksi. Neuvostolle esitettiin myös komission ehdotus Saksan alkoholimonopolin poikkeusjärjestelyjen jatkamisesta. Liettua esitti pyynnön tukien maksun aikaistamisesta. Lisäksi puolivuotiskautensa puheenjohtajamaana aloittanut Belgia esitteli työohjelmansa. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Vuoden 2009 maitokriisin johdosta komissio asetti korkean tason maitotyöryhmän pohtimaan maitoalan keskipitkän ja pitkän aikavälin järjestelyjä. Työryhmän loppuraportissa annettiin suosituksia maitoalan sääntelyn kehittämiseksi, joista tärkeimpänä jäsenmaat pitivät sopimussuhteiden kehittämistä, tuottajien neuvotteluvoiman vahvistamista ja toimialaorganisaatioiden kehittämistä myös maitoalalle. Komissio lupasi säädösehdotuksia sopimussuhteiden neuvotteluvoiman ja toimialaorganisaation osalta vielä tämän vuoden aikana.

Suomi piti työryhmän työtä erittäin hyvänä ja rakentavana ja tukee raportin ehdotuksia viljelijöiden neuvotteluvoiman vahvistamisesta ja toimialaorganisaation luomisesta maitoalalle. Suomi toivoi, että komissio antaa näistä asioista tarvittavat lainsäädäntöehdotukset mahdollisimman pian.

Saksan alkoholimonopolin osalta komissio esitteli neuvostolle ehdotuksensa, jossa ehdotetaan jatkettavaksi määräaikaa, jona Saksa voi myöntää tukea tislaamoille sen alkoholin valmistusta koskevan monopolin puitteissa. Tuki lakkaisi asteittain vuoden 2017 loppuun mennessä. Suomi voi hyväksyä komission ehdotuksen.

Liettuan valtuuskunta esitti neuvostolle pyynnön suorien tukien maksun aikaistamisesta. Liettua vetosi tuottajien vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen, jota on vaikeuttanut entisestään raesateet ja tulvat. Komissio sanoi selvittävänsä tilannetta, mutta huomautti, että valvonnat on oltava suositettuna ennen kuin tukia voidaan maksaa.

Belgian puheenjohtajuuskausi ajoittuu sekä maatalouden että kalastuksen osalta aikaan, jolloin komissio valmistelee tulevia uudistusehdotuksiaan. Syyskuun epävirallisessa maatalousneuvostossa jatketaan keskustelua yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisesta.

Itämeren kalastuskiintiöistä päätetään jo lokakuussa. Keskustelua yhteisen kalastuspolitiikan uudistamisesta jatketaan marraskuun neuvostossa. Muita puheenjohtajuuskauden aikana käsiteltäviä asioita ovat maitosektorin politiikkatoimien kehittäminen, laatupolitiikan uudistaminen, kasvinterveyspolitiikan arviointi sekä, TSE-tautipolitiikan kehittäminen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Kari Valonen, p. 09 160 52428, 040 751 8407

Sirkka-Liisa Anttila