Hyppää sisältöön
Media

Metsähanhelle esitetään kansainvälistä hoitosuunnitelmaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.5.2012 11.07
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt metsähanhikannan kansallisen hoitosuunnitelman valmistelun. Metsähanhen kanta on viime vuosina taantunut ja hoitosuunnitelman tavoitteena on kannan elinvoimaisuuden turvaaminen. Hoitosuunnitelman on määrä valmistua ensi vuoden aikana ja sen valmisteluvastuu on Suomen riistakeskuksella. Hanketta ohjaa ministeriön asettama ohjausryhmä.

Hoitosuunnitelman valmistelussa hyödynnetään valtakunnallisen riistaneuvoston ja alueellisten riistaneuvostojen asiantuntemusta. Lisäksi riistaneuvostojen järjestämien osallistavien sidosryhmäfoorumien avulla huolehditaan erilaisten valtakunnallisten ja alueellisten metsähanhikannan hoitoon liittyvien odotusten ja tavoitteiden yhteensovittamisesta.

Ministeriö rajoitti metsähanhen metsästystä merkittävästi jo viime syksynä asetuksella. Suomessa pesivä metsähanhikanta kuuluu lähes kokonaisuudessaan taigametsähanhen populaatioon. Merkittävin osa kannan pesimäalueesta sijaitsee Pohjois-Venäjällä. Kyseisen kannan arvioidaan taantuneen 1990-luvun noin 100 000 linnusta vuoden 2009 julkaistun arvion noin 63 000 lintuun. Viime vuosikymmenellä metsähanhia on metsästetty Suomessa keskimäärin 6500 lintua vuodessa.

Ministeriö esittää myös kansainvälisen hoitosuunnitelman laatimista metsähanhelle. Metsähanhikannan tilanne ja sen metsästyksen kestävyys on noussut esille Afrikan ja Euraasian muuttavien vesilintujen suojelusopimuksessa (AEWA), johon Suomi kuuluu osapuolena. Sopimuksen 14.-18.5. pidettävälle osapuolikokoukselle on esitetty, että taigametsähanhen (Anser fabalis fabalis) populaation suojeluluokitusta muutettaisiin. Suomi kannattaa taigametsähanhen suojeluluokituksen muutosta sillä ehdolla, että edelleen voitaisiin sallia kansainvälisen hoitosuunnitelman puitteissa säädelty kestävä metsästys.

Kansainvälisen hoitosuunnitelman avulla kannan seurantaa ja metsästyksen säätelyä voitaisiin kehittää koko muuttoreitin matkalla. Siihen tarvitaan paremmat tiedot kannoista ja metsästyssaaliista sekä pesimä-, levähdys- että talvehtimisalueilta. Samalla voitaisiin kehittää Eurooppaan malli koko muuttoreitin kattavasta hoitosuunnitelmasta ja -järjestelmästä, joka voitaisiin tulevaisuudessa laajentaa myös muihin riistavesilintulajeihin.

Myös EU on AEWA-sopimuksen osapuoli, joten unionin kannasta käydään neuvotteluja jäsenmaiden kesken puheenjohtajamaa Tanskan ja komission johdolla. Valtioneuvosto on toimittanut eduskunnalle asiasta selvityksen (E 38/2012 vp). Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta antoi 27.4. asiasta valtioneuvoston linjaa tukevan lausunnon (MmVL 8/2012 vp).

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Sami Niemi, puh. 0400 238 505

Jari Koskinen