Hyppää sisältöön
Media

Metsälakiin muutoksia liittyen taimikon perustamiseen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.12.2009 11.30
Tiedote -

Valtioneuvosto on 3.12. hyväksynyt hallituksen esityksen metsälain muuttamisesta. Tasavallan presidentti hyväksyi esityksen tänään 4.12. ja antoi sen eduskunnalle. Esityksen tavoitteena on saattaa metsälaki perustuslaissa säädettyjen vaatimusten mukaiseksi. Metsälakia tarkennetaan metsän uudistushakkuun jälkeisiä taimikon perustamisen määräajan ja taloudellisesti kasvatuskelpoisen taimikon määrittelyn osalta.

Jatkossa taimikon perustamista koskevat toimenpiteet olisi saatettava loppuun kolmen vuoden kuluttua uudistushakkuun päättymisestä. Aikaisemmin vaihtoehtona on ollut myös kyseisten toimien loppuun saattaminen viiden vuoden kuluttua hakkuun aloittamisesta.

Myös taimikon uudistamisvelvoite tarkentuisi uudessa laissa. Metsänomistajan uudistamisvelvollisuuden katsotaan päättyneen, kun kasvatuskelpoisten puiden keskipituus on 1,3 metriä eikä niiden kehittymistä uhkaa välittömästi muu kasvillisuus. Keskipituudella tarkoitetaan metsikön kasvatuskelpoisen puuston keskimääräistä pituutta metreinä. Aikaisemmassa laissa on puhuttu vain kohtuullisesta ajasta, nyt määritellään selkeä taimikon pituus.

Metsälain valtuussäännökset on muotoiltu ennen vuonna 2000 voimaan tullutta perustuslakia ja valtuussäännösten sisältö ei kaikkinensa vastaa voimassa olevan perustuslain edellyttämää täsmällisyyden ja tarkkarajaisuuden vaatimusta. Perustuslaista johtuen esityksessä nostetaan lakitasolle myös säännökset uudistushakkuun jälkeen tehtävässä taimikon perustamisessa käytettävistä puulajeista.

Esityksessä lakiin lisätään viittaus tiettyihin muinaismuistolain pykäliin. Esitys ei muuttaisi nykyistä käytäntöä. Jo nyt metsälain lisäksi on noudatettava mitä muussa laissa säädetään. Uutena asiana lakiin ehdotetaan lisättäväksi säännökset kansallisesta metsäohjelmasta ja metsäsuunnitelman määrittely.

Uuden metsälain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Metsänhoidon linjoista käytävää keskustelua jatketaan edelleen. Aiheeseen liittyen järjestetään kutsuseminaari 27.1.2010.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

Vanhempi hallitussihteeri, Maija Kaukonen p. (09) 160 533 09
Ylitarkastaja, Niina Riissanen p. (09) 160 523 68

Sirkka-Liisa Anttila