Hyppää sisältöön
Media

Metsäneuvosto: Metsäalan tulevaisuuden mahdollisuudet ovat hyvät taantumasta huolimatta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.6.2009 11.07
Tiedote -

Kansallinen metsäneuvosto pitää metsäalan tulevaisuuden mahdollisuuksia pitkällä aikavälillä hyvinä. Puu on ympäristöystävällinen materiaali, jolla voidaan korvata uusiutumattomista raaka-aineista tehtyjä tuotteita ja siten edistää ympäristö-, ilmasto- ja energiaongelmien ratkaisua. Metsiin perustuvat tuotteet ja palvelut voivat parhaimmillaan luoda monipuolisia elinkeinomahdollisuuksia. Tiistaina 9. kesäkuuta kokoontunut metsäneuvosto painotti, että nykyisessä haastavassa tilanteessa on keskityttävä metsäalaa kehittäviin ja elvyttäviin toimenpiteisiin, jotta tulevaisuuden mahdollisuudet saataisiin hyödynnettyä.

Metsäsektorin rakennemuutos kestää vähintään 10-20 vuotta. Siksi on tärkeää, että nykyisen massa-, paperi- ja puutuoteteollisuuden kilpailuedellytyksistä huolehditaan, eikä metsäteollisuudelle aseteta suurempia rasitteita kuin kilpailijamaissa.

Metsäsektorin julkinen tutkimus- ja kehitysrahoitus on nostettava 200 miljoonaan euroon vuodessa (135 milj. v. 2006) Kansallisen metsäohjelman mukaisesti. Metsäneuvosto painotti myös, että sektorin rakenteita ja toimintatapoja tulee kehittää alan uudistamiseksi.

Metsäneuvoston mukaan metsiä pitää hoitaa ohjelman linjausten mukaisesti tulevaisuuden metsien käyttömahdollisuuksien turvaamiseksi. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan tulisi pikaisesti päättää metsätalouden rahoituksen (Kemera) lisäämisestä metsänhoidon ja työllisyyden parantamiseksi sekä poikkeuksellisen suurten myyrätuhojen korjaamiseksi.

Kehittämis- ja investointituet metsäenergian käytön lisäämiseksi tulee saada käyttöön täysimääräisesti. Lisäksi puuperäisen energian syöttötariffijärjestelmän riskit ja mahdollisuudet on selvitettävä. Metsäenergian Kemera-rahoitus täytyy nostaa Kansallisen metsäohjelman mukaiselle 10 miljoonan euron tasolle.

Metsien monimuotoisuuden suojelun rahoitus ja virkistyskäyttömahdollisuudet on turvattava myös vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

Ylijohtaja Aarne Reunala, puh. 0400 437 222, sähköposti aarne.reunala(at)mmm.fi

Pääsihteeri Marja Kokkonen, puh. 040 524 6267, sähköposti marja.kokkonen(at)mmm.fi