Hyppää sisältöön
Media

Metsäneuvostolta voimakas tuki Suomen ilmastoneuvottelijoille

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.12.2009 12.39
Tiedote -

"Metsien sisällyttäminen ilmastosopimukseen on välttämätöntä" totesi maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila Kansallisen metsäneuvoston kokouksessa tänään.

Kansallinen metsäohjelma 2015:a luotsaava Kansallinen metsäneuvosto toi esiin huolensa metsien roolista tulevassa ilmastosopimuksessa. Kööpenhaminan ilmastokokouksessa metsien hiilinieluista on esillä useita eri laskentatapoja. Suomelle on keskeistä, millä laskentatavalla metsänielut ovat mukana: katsotaanko nielun todellista kehitystä velvoitekauden aikana vai verrataanko sitä johonkin sovittuun vertailutasoon. Kun velvoitekauden aikana laskettu nielu heijastelee todellista nielukehitystä, vertailutasoa käytettäessä saattaisi pelkästään laskentamenetelmä muuttaa luonnontieteellisen nielun päästöksi.

Metsäalan toimijat näkevät tärkeäksi sen, että hiilinielujen laskentasäännöt perustuisivat nielujen todelliseen kehitykseen, ja että ne pitkällä aikavälillä kannustaisivat metsänielun lisäämiseen ja ylläpitämiseen.

Ministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan ilmastotavoitteisiin pääsemisessä puupohjaisen uusiutuvan energian ja puutuotteiden käyttö on merkittävässä roolissa. "Uusiutuvan luonnonvaran kestävän hoidon ja käytön lisäksi tulee panostaa myös tuotteiden tehokkaaseen jalostukseen, kestäviin kulutustapoihin ja kierrätettävyyteen", muistuttaa ministeri Anttila.

Metsäneuvosto tukee Suomen tavoitteita, joiden mukaisesti puutuotteiden merkitys uusiutuvana ja ympäristöystävällisenä materiaalina tunnustetaan ilmastosopimuksessa. Suomi pitää puutuotteiden huomioimiseksi parhaana menetelmää joka on yhdenmukainen muiden sektoreiden laskentatapojen kanssa ja kannustaa parhaiten puutuotteiden kestävään käyttöön ja kierrätykseen.

Lisätietoja:
Ylijohtaja Aarne Reunala, puh 09 160 53350, gsm 0400 437 222
Metsäneuvos Marja Kokkonen puh. 09 160 52923, gsm 040 524 6267

Sirkka-Liisa Anttila