Hyppää sisältöön
Media

Metsänhoitoyhdistyslaki remonttiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 24.5.2012 6.54
Tiedote -

Helsinki 24.05.2012

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen linjasi tänään metsänhoitoyhdistyslain uudistamisen periaatteet. Lain uudistamisen tavoitteena on hallitusohjelman mukaisesti varmistaa tasapuolinen kilpailuasema eri toimijoille metsäpalvelumarkkinoilla. Samalla halutaan myös toteuttaa metsänomistajien valinnanvapaus palvelujen hankinnassa.

"On tärkeää, että nykyisten metsänhoitoyhdistysten toiminnan tuomat edut yhteiskunnalle ja metsänomistajille säilyvät. Metsänhoitoyhdistysten toiminta nähdään niin maa- ja metsätalousministeriössä kuin koko metsäalalla edelleen hyvin tarpeellisena ja koko yhteiskuntaa hyödyttävänä", korosti ministeri Koskinen.

Yllä mainitut tavoitteet saavutetaan uudistamalla metsänhoitoyhdistyslakia seuraavien periaatteiden mukaisesti:

1. Metsänomistaja voi vapaasti valita, mihin yhdistykseen hän kuuluu. Yhdistyksen jäsenyydestä vapautuu ilmoitusmenettelyllä ilman kuluja.

2. Metsänhoitoyhdistys rahoittaa toimintansa keräämillään jäsenmaksuilla ja liiketoiminnan tuotoilla. Pakollinen, tähän asti verohallinnon keräämä metsänhoitomaksu, poistuu uudistuksessa.

3. Metsänhoitoyhdistyksiltä poistuvat toimialuerajat, jolloin metsänomistaja voi vapaasti valita palveluntuottajan haluamastaan yhdistyksestä.

4. Metsänhoitoyhdistysten toiminnan rajoitteet poistetaan metsänomistajille tarjottavien palvelujen osalta, jolloin yhdistys voi harjoittaa jäsentensä haluamaa palvelutoimintaa. Metsänomistajien päätösvalta yhdistyksissä kasvaa.

Laissa tullaan edelleen määrittämään metsänhoitoyhdistysten metsäpoliittiset tavoitteet ja tehtävät.

Metsänhoitoyhdistyksen tarkoituksena on edistää metsänomistajien metsätaloutta ja muita metsien hoidolle asetettuja tavoitteita. Käytännössä yhdistys tarjoaa jäsenilleen niitä palveluja, joita he tarvitsevat metsäomaisuutensa hoidossa ja metsätalouden harjoittamisessa.

"Olemme alkuvuoden aikana käyneet lukuisia keskusteluja metsäalan sidosryhmien kanssa ja uskon, että metsänhoitoyhdistyslain uudistus näillä periaatteilla saa laajan tuen", sanoo ministeri Koskinen. Valmistelutyö jatkuu virkamiestyönä ja eduskunta saa lakiesityksen käsittelyynsä näillä näkymin vuoden 2013 aikana.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisavustaja Tiina Rytilä, puh. 0295 16 2132