Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila osallistuu ruokaturvakokoukseen Roomassa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.11.2009 8.45
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila osallistuu maailman ruokaturvaa käsittelevään korkean tason kokoukseen 16.–18. marraskuuta 2009 Roomassa. Kokouksen tavoitteena on määrittää toimenpiteet, joiden avulla voidaan kestävästi poistaa nälkä ja vähentää aliravitsemusta.

Korkeiden ruoan hintojen ja globaalin taloudellisen taantuman vaikutuksesta lisääntyvä köyhyys on viime vuosien aikana nostanut nälästä kärsivien määrää. Tällä hetkellä maailmassa arvioidaan olevan yli miljardi nälkää näkevää ihmistä. Maatalouden ja ruokaturvan merkitys onkin noussut kansainvälisen kehityspolitiikan keskiöön.

”Ruokaturva on keskeisellä sijalla sekä EU:n että Suomen kehityspolitiikassa. Suomen tavoitteena on kehityspolitiikan ja kehitysyhteistyön keinoin kohentaa kehitysmaiden mahdollisuuksia omaan maataloustuotantoon ja kykyä itse tuottaa ruokaa. Toivomme onnistunutta kokousta”, toteaa ministeri Anttila.

Suomi toivoo, että kokous selkiyttäisi kansainvälisen ruokaturva-arkkitehtuurin rakennetta ja siten parantaisi eri osapuolten välistä koordinaatiota. Erityisesti Suomi tukee Yhdistyneiden Kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) uudistuksen tavoitteita ja toivoo sen parantavan ruokaturvan koordinaatiota. Suomi antaa täyden tuen sille arvokkaalle työlle, jota YK tekee ruokaturvan edistämisessä, köyhyyden vähentämisessä ja kestävän kehityksen edistämisessä erityisesti Roomassa sijaitsevien kolmen järjestönsä (FAO, WFP, IFAD) kautta.

Laajapohjaiseen kokoukseen osallistuvat mm. YK:n pääsihteeri sekä jäsenvaltioiden valtuuskunnat. Kehitysmaiden odotetaan osallistuvan valtiopäämiestasolla. Suurin osa EU-maista osallistuu kokoukseen ministeritasolla. Kokouksen alla järjestetään omat tapahtumansa yksityissektorille, parlamentaarikoille sekä kansalaisjärjestöille.

Ministeri Anttila johtaa Suomen valtuuskuntaa kokouksessa ja pitää Suomen puheenvuoron kokouksen yleiskeskustelussa. Ministeri osallistuu myös kokouksen pyöreän pöydän keskusteluun, missä aiheena ovat ilmastonmuutoksen tuomat haasteet maataloudelle ja ruokaturvalle. Lisäksi ministerillä on kahdenvälisiä tapaamisia eri maiden kollegoidensa kanssa. Kokoukseen osallistuu ministeri Anttilan lisäksi kehityspolitiikasta ja kehitysyhteistyöstä vastaava alivaltiosihteeri Ritva Koukku-Ronde ulkoasiainministeriöstä.

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Anna Santala, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 160 53129, 040 827 4007

yksikönpäällikkö Tarja Reponen, ulkoasiainministeriö, p. (09)160 56320