Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Verkkokalastuksesta pidättäydyttävä Saimaalla

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.5.2009 7.34
Tiedote -

- Vapaaehtoisten verkkokalastuksen rajoitussopimuksien solmiminen on lähtenyt ilahduttavasti käyntiin Saimaalla, mutta paljon työtä on vielä edessä. Sopimustilanteesta riippumatta juuri nyt on aika pidättäytyä verkkokalastuksesta kun eletään norpan kuuttien kannalta kriittisiä viikkoja, sanoi maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila tiistaina.

Anttilan mukaan vapaaehtoisten kalastuksenrajoitussopimusten kattama alue on saatava huomattavasti suuremmaksi vielä tämän vuoden aikana, jotta saimaannorpan tulevaisuus saadaan turvattua ilman tiukempaa verkkokalastuskieltoa. Sopimustilanne ei ole vielä riittävä, vaan työtä on tehostettava. Anttila patistaakin niin alueen osakaskuntia, kalatalouskeskuksia, maakuntia ja Metsähallitusta työskentelemään herkeämättä asian puolesta.

Vapaaehtoisia kalastuksenrajoitussopimuksia oli tehty huhtikuun loppuun mennessä noin 620 neliökilometrin alueelle. Tavoitemäärästä ollaan vielä kaukana, sillä saimaannorpan suojelun ja kalastuksen yhteensovittamista pohtinut työryhmä asetti tavoitteeksi 1 500 neliökilometrin suuruisen sopimusalueen, joka on saavutettava vuoden 2010 loppuun mennessä. Anttilan mukaan tilanteen paranemista ei voida odottaa niin kauan, koska saimaannorpan heikon pesintätuloksen takia suojelutoimien on tehostuttava nopeasti. Työryhmän esittämää kahden vuoden seurantajaksoa onkin syytä kiristää vuoteen.

Ministeri Anttila on antanut maa- ja metsätalousministeriön kala- ja riistaosastolle tehtäväksi aloittaa toimenpiteet kalastuslain 37 §:n muuttamiseksi perustuslain vaatimusten mukaisiksi, jotta kalastuksen säätely saimaannorpan suojelutarpeet huomioon ottaen on jatkossa helpompaa ja selkeämpää. Anttilan mukaan verkkokalastuskiellon asettaminen 15.4.–30.6. väliseksi ajaksi ministeriön asetuksella olisi oikeuskanslerin lausunnon mukaan ollut uuden perustuslain vastaista.

- Tulemme esittämään pikaisesti kalastuslakiin muutosta, joka antaa mahdollisuuden verkkokalastuksen kieltämiseen saimaannorpan suojelemiseksi. Toivon, että alueen asukkaat itse lupauksensa mukaisesti suojelevat syntyviä kuutteja, jolloin tällaisia pakkokeinoja ei tarvitse käyttää vaikka niihin onkin varauduttava, Anttila sanoi.

Anttila tervehtii ilolla Etelä-Savon maakuntaliiton ja kalatalouskeskuksen toimia sopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi. Etelä-Savon maakuntaliitto käyttää maakuntarahaa mm. sopimuksiin tarvittavien ylimääräisten kokousten järjestämiseksi. Myös ministeriössä on varattu määräraha sopimusten tekoa vauhdittavaan hankkeeseen.

Ministeri Anttila kutsuu Saimaan alueen maakuntaliittojen, kalastusalueiden ja muiden asiaan vaikuttavien tahojen edustajat keskusteluun Savonlinnaan 19. toukokuuta, jolloin hän vierailee alueella seuraavan kerran.

- Haluan vauhdittaa sopimusten solmimista entisestään, nyt on oikea aika toimia. Lisäksi muistutan, että elämme juuri nyt aikaa, jolloin kalastajien tulee välttää verkkojen käyttöä ja kalastaa norpalle vaarattomilla katiskoilla kesäkuun loppuun asti.

Sirkka-Liisa Anttila