Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Sirkka-Liisa Anttila käynnistää metsätalouden edistämisorganisaatioiden kehittämisen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.4.2009 5.53
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö käynnistää metsätalouden edistämisorganisaatioiden kehittämishankkeen, jonka tavoitteena on selkeyttää työnjakoa, lisätä valtion tukien vaikuttavuutta ja läpinäkyvyyttä sekä parantaa kilpailun edellytyksiä metsäpalvelumarkkinoilla. Myös tutkimustulosten käyttöä metsätalouden ja metsien monimuotoisuuden edistämisessä halutaan tehostaa.

Metsätalouden edistämisorganisaatioita ovat 13 alueellista metsäkeskusta ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio, joiden palveluksessa on runsaat 1000 henkeä, sekä 113 metsänhoitoyhdistystä, joilla on palveluksessaan noin 1100 henkeä. Metsäkeskukset ja Tapio saavat toimintaansa budjettirahoitusta 47 miljoonaa euroa vuodessa ja metsänhoitoyhdistykset puolestaan metsänomistajilta kerättävää metsänhoitomaksua noin 27 miljoonaa euroa vuodessa. Kaikilla on lisäksi asiakasrahoitteista toimintaa ja liiketoimintaa.

Kehittämishanketta varten asetetaan johtoryhmä ja kolme työryhmää. Johtoryhmä vastaa kokonaisuudesta ja tekee organisaatioita koskevat linjaukset. Sen puheenjohtajana toimii maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Organisaatiotyöryhmä valmistelee ehdotuksen organisaatioratkaisusta, jolla hoidettaisiin metsäkeskusten metsäpolitiikan toteuttamiseen kuuluvat viranomaistehtävät, edistämistehtävät ja vapaan kilpailun kentässä olevat asiakasrahoitteiset tehtävät. Ryhmä koordinoi myös metsäkeskusten toiminnan kehittämistä aluehallintouudistuksen yhteydessä.

Kilpailutyöryhmä kartoittaa valtiontukien ja asiakasrahoitteisen toiminnan soveltuvuutta kilpailulainsäädännön näkökulmasta. Se arvioi, mitkä metsäkeskusten ja Tapion tehtävistä voitaisiin hoitaa markkinaehtoisesti, tekee ehdotuksia metsänhoitoyhdistysten metsänhoitomaksulla tuotettavien palvelujen ja liiketoiminnan erottamisesta siten, että kilpailun edellytykset metsäpalvelumarkkinoilla turvataan.

Tutkimustiedon siirto -työryhmä arvioi metsäorganisaatioiden ja metsäntutkimuksen työnjakoa sekä selvittää metsäntutkimuksen tulosten tuotteistamisen mahdollisuuksia.

Edistämisorganisaatioiden kehittäminen on tarpeen, koska metsänomistajakunnan rakenne on muuttunut, valtion aluehallintoa ollaan uudistamassa ja tuottavuusohjelma tuo uusia vaatimuksia organisaatioille. Myös tarve edistää kilpailua sekä uuden teknologian mahdollisuudet metsänomistajien neuvonnassa avaavat kehittämismahdollisuuksia. Tavoitteena on turvata korkeatasoiset metsätalouden ja monimuotoisuuden neuvontapalvelut metsänomistajille ja muille asiakkaille.

Hankkeen väliraportti luovutetaan 31.10.2009 ja määräaika on 31.12.2009.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
osastopäällikkö Aarne Reunala, puh. 0400 437 222

Sirkka-Liisa Anttila