Hyppää sisältöön
Media

Ministeriö suunnittelee kompensaatiota Saimaan ammattikalastajille

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.4.2010 11.32
Tiedote -

Saimaannorpan vapaaehtoisissa suojelusopimuksissa maksetaan korvaus vesialueiden omistajille kalastuksen rajoittamisesta. Sen sijaan ammattikalastajat eivät saa suojelusopimuksista kompensaatiota. Maa- ja metsätalousministeriö on valmistellut mallia, jolla tulonmenetyksiä voitaisiin kompensoida niille Saimaan ammattikalastajille, joiden kalastusmahdollisuuksia saimaannorpan suojelutoimenpiteet heikentävät. Hakemuksissa ammattikalastajat esittäisivät suojelun vaikutukset omaan ammatinharjoittamiseensa. Etelä-Savon ELY-keskus käsittelisi hakemukset.

Saimaannorpan nykyisellä pääesiintymisalueella Vuoksen vesistöalueella (Etelä-Savon, Kaakkois-Suomen ja Pohjois-Karjalan Savonselän ja Paasiveden alue) päätoimista ammattikalastusta (kokonaistuloista yli 30 % kalastustuloa) harjoittaa 30 kalastajaa. Sivutoimisia ammattikalastajia on noin 10 kpl.

Saimaan alueen kalastusrajoitukset vaikuttavat ammattikalastukseen siten, että ne lopettavat verkkokalastuksen sekä muun kuin päältä avoimien rysien käyttämisen suojelualueilla aikavälillä 15.4.–30.6. Suojelutoimenpiteet eivät estä muikun troolaamista tai nuottaamista, jotka ovat alueen päätoimisten ammattikalastajien tärkeimmät pyyntimuodot. Tehtyjen arvioiden mukaan valtiolle aiheutuvat kustannukset tulonmenetysten kompensoimisesta olisivat suhteellisen alhaiset otettaessa huomioon Saimaan merkitys sisävesien ammattikalastukselle.

Ministeriö ja Etelä-Savon ELY-keskus pitävät tärkeänä kehittää Saimaan alueelle pyydyksiä ja pyyntimenetelmiä, jotka turvaavat saimaannorpan suojelun ja mahdollistavat taloudellisesti kannattavan ammattikalastuksen harjoittamisen alueella. Tällaisia kehittämishankkeita voidaan rahoittaa Euroopan kalatalousrahastosta.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Timo Halonen, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 040 837 43 63
kalastusbiologi Lasse Hyytinen, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 040 703 78 38