Hyppää sisältöön
Media

MMM ja Metsähallitus kampanjoivat saimaannorpan puolesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.4.2009 9.21
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö ja Metsähallitus ovat aloittaneet tehokampanjan saimaannorpan puolesta. Kampanja on suunnattu saimaannorppa-alueen väestölle ja kalastajille ja se toteutetaan paikan päällä. Sen avulla kerrotaan uudesta kalastusrajoituksiin liittyvästä asetuksesta, markkinoidaan vapaaehtoisia suojelusopimuksia sekä vedotaan Saimaalla kalastaviin kansalaisiin, että he välttäisivät verkko- ja täkykoukkukalastusta 15.4.–30.6. välisenä aikana.

Kampanja toteutetaan kevään aikana mm. lehti-ilmoitusten ja radiomainonnan avulla. Viikolla 17 (20.-21.4.) asiasta järjestetään yleisötilaisuudet Lappeenrannassa, Savitaipaleella, Ristiinassa, Puumalassa, Savonlinnassa, Enonkoskella, Kangaslammilla ja Rantasalmella. Tilaisuuksia mainostetaan paikallislehdissä.

Yhteistyökumppaneina kampanjassa ovat mukana ympäristöministeriö, Metsähallitus, WWF, Kalatalouden Keskusliitto ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö.

Maa- ja metsätalousministeriö aikoo asettaa seurantaryhmän seuraamaan vapaaehtoisten kalastusrajoitussopimusten määrän kehittymistä sekä sopimusten tehoa, kuten saimaannorpan suojelun ja kalastuksen yhteensovittamista selvittänyt työryhmä ehdotti. Mikäli vapaaehtoinen toiminta ei tuota toivottua tulosta, ministeriö on tarvittaessa valmis asettamaan nopealla aikataululla kevätaikaisen verkkokalastuskiellon saimaannorpan keskeisille elinalueille.

Ministeriön uusi asetus kalastusrajoituksista Saimaalla astuu voimaan 1.5.2009. Siinä on kaksi merkittävää muutosta, jotka suojelevat aikuisten norppien lisäksi myös kuutteja. Asetuksen kattama alue laajenee nykyisestä noin 1 250 km²:stä noin 1 675 km²:iin. Lisäksi asetuksella kielletään 0,17 millimetriä paksummasta lankamateriaalista valmistettujen verkkojen käyttö.

Lisätietoja:

www.mmm.fi/saimaannorppa

viestintäpäällikkö Pekka Väisänen, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 040 773 06 44

Sirkka-Liisa Anttila