Hyppää sisältöön
Media

MMM tuomitsee eläinsuojelurikkomukset ja muistuttaa ilmoitusvelvollisuudesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.2.2010 13.20
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila tuomitsee eläinaktivistien salaa kuvaamissa videoissa näkyvät eläinsuojelurikkomukset. Anttila muistuttaa, että epäilystä eläinten huonosta kohtalosta on välittömästi ilmoitettava viranomaisille. ”Näin pystytään mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti puuttumaan epäkohtiin.”

Kuten muitakin eläimiä myös turkiseläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa. Eläimen hyvinvointi ja elinolosuhteet on tarkistettava riittävän usein. Eläimen sairastuessa tai vahingoittuessa sen on viipymättä saatava asianmukaista hoitoa. Sairauden tai vamman laadun niin edellyttäessä eläin on lopetettava.

Paikalliset ja alueelliset eläinsuojeluviranomaiset valvovat kaikkia suomalaisia turkistarhoja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohjauksessa. Lisätarkastuksia tehdään aina, jos tarhoja epäillään eläinten huonosta kohtelusta.

Jos videoilla olevilla tiloilla nyt tehtävissä viranomaistarkastuksissa havaitaan eläinsuojelulainsäädännön rikkomuksia, asia saatetaan poliisille syyteharkintaan. Myös Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry ja Turkistuottajat Oyj lupaavat tarkastaa yhteistyössä jokaisen videoilla olevan turkistilan.

Viime vuosina turkistarhoissa tehdyissä tarkastuksissa on löytynyt aiempaa vähemmän huomautettavaa. Tämä johtuu osaltaan turkistarha-alan laatutyöstä, joka on parantanut eläinten hyvinvointia. Vuonna 2008 Tarkastetuista 92 turkistiloista 18 prosentissa todettiin eläinsuojelusäädösten vastaista menettelyä. Tämä on selvästi vähemmän kuin vuonna 2007, jolloin 29 prosenttia tiloista ei täyttänyt kaikilta osin lainsäädännön minimivaatimuksia. Vuoden 2009 alustavien tulosten mukaan tarkastettiin 49 tilaa, niistä 15 tilalla ei ollut eläimiä. Laiminlyöntejä havaittiin kahdella tilalla (6%).

Turkistiloilla ongelmakohdiksi ovat osoittautuneet pureskelu- ja virikemateriaalin puuttuminen, tilavaatimusten alittuminen sekä joissain tapauksissa kettujen hyllyjen puuttuminen. Tilat eivät myöskään aina olleet pakovarmoja.

Ministeri Anttila korostaa turkistarhauksen olevan Suomessa laillinen elinkeino. ”Hallitusohjelmassa luvataan turvata turkistuotannon toimintamahdollisuudet nykymuotoisena elinkeinona. Tähän tavoitteeseen ovat kaikki hallituspuolueet sitoutuneet.”

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
osastopäällikkö Matti Aho, p. (09) 160 53380, 040 516 9857
apulaisosastopäällikkö Riitta Heinonen, p. (09) 160 53337, 050 367 1040

Sirkka-Liisa Anttila