Hyppää sisältöön
Media

Myrskytuhojen ja tulvien ilmakuvausvalmiutta parannetaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.4.2011 10.27
Tiedote -

Sään ääri-ilmiöiden ja tulvien on ennustettu lisääntyvän ilmastonmuutoksen myötä. Ne aiheuttavat myös entistä suurempia riskejä mm. metsätaloudelle ja erilaisille rakenteille. Näiden ilmiöiden vaikutusten arviointia ja jälkihoitoa voidaan tehostaa ilmakuvauksilla. Asiaa pohtinut työryhmä luovutti raporttinsa maa- ja metsätalousministeri Anttilalle 14.4.

Työryhmän tehtävänä oli kuvata ilmakuva-aineistojen käyttötarpeita luonnontuhotilanteissa, määritellä kuvilta vaadittavia ominaisuuksia ja arvioida vaihtoehtoja ilmakuva-aineistojen hankkimiseksi. Pelastustoiminnan edellyttämät kuvaustarpeet rajattiin selvityksen ulkopuolelle, koska niissä on käytettävä pääsääntöisesti erilaista tekniikkaa kuin kartoituskuvauksissa.

Työryhmä katsoo, että oikein toteutettuina ilmakuvauksista saatava kokonaishyöty kansalaisille, yrityksille ja hallinnolle on selkeästi suurempi kuin kuvauksista, kuvankäsittelystä ja hankinnasta aiheutuvat kustannukset.

Konkreettisina toimenpide-ehdotuksina työryhmä esittää mm., että metsätuhoilmakuvausten rahoitus järjestettäisiin jatkossa joustavaksi siten, että maa- ja metsätalousministeriöllä olisi tarvittaessa käytössään riittävästi ja riittävän nopeasti määrärahaa myös huomattavan laaja-alaisten tai peräkkäisten metsätuhojen kartoittamiseksi.

Työryhmä esittää lisäksi, että Maanmittauslaitos (MML) toimisi jatkossa kansallisena asiantuntijaorganisaationa, joka ylläpitää tietoa saatavilla olevista ilmakuvauspalveluista ja avustaa valmius- ja tulvaorganisaatioita ilmakuvausten toteuttamisessa. Maa- ja metsätalousministeriö on jo sopinut, että Maanmittauslaitos varautuu välittömästi mahdollisiin myrskytuho- ja tulvakuvauksiin, kunnes pysyvästä järjestelystä on sovittu.

Loppukesällä 2010 maa- ja metsätalousministeriö pyysi puolustusvoimia kuvaamaan Asta- ja Veera-myrskyjen aiheuttamia metsätuhoalueita virka-apuna tuhojen laajuuden selvittämisen tueksi. Tuoreet ilmakuvat todettiin hyödyllisiksi, mutta samassa yhteydessä havaittiin, että ilmakuvien hankintaa, jakelua ja käytön organisointia on kehitettävä, jotta kuvauksista saadaan mahdollisimman suuri hyöty.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maanmittausneuvos Antti Vertanen, puh. 09 1605 2504