Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto hyväksyi määräenemmistöllä päätelmät maatalouspolitii

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 17.3.2011 16.51
Tiedote -

EU:n maatalousministerit keskustelivat pitkään maaliskuun neuvoston kokouksessa päätelmistä EU:n maatalouspolitiikan tulevaisuudesta. Puheenjohtajan päätelmät hyväksyttiin määräenemmistöllä. Esillä oli myös maatalouspolitiikan yksinkertaistaminen, eläinten hyvinvointipolitiikan arviointi, EU:n kauppapoliittiset neuvottelut Mercosur-ryhmän kanssa sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Neuvostossa hyväksyttiin määräenemmistöllä puheenjohtajamaa Unkarin laatimat päätelmät yhteisen maatalouspolitiikan tulevaisuudesta. Suomi kannatti päätelmiä. Päätelmien mukaan jatkossakin tarvitaan vahvaa kahteen pilariin, suoriin tukiin ja markkinatoimenpiteisiin sekä maaseudun kehittämiseen, perustuvaa yhteistä maatalouspolitiikkaa, jolla on asianmukainen rahoitus. Yhteisen maatalouspolitiikan vihertämiseen suhtaudutaan myönteisesti, mutta se on pantava toimeen yksinkertaisella ja kustannustehokkaalla tavalla. Kahdeksan jäsenmaata koki päätelmien sanamuotoilun joiltain osin ongelmalliseksi, eivätkä siksi voineet yhtyä päätelmiin.

Neuvosto keskusteli myös Alankomaiden johdolla laaditusta ehdotuksesta yhteisen maatalouspolitiikan yksinkertaistamista. Jäsenmaille tulisi sallia enemmän joustavuutta ja tukijärjestelmien valvontojen tulisi olla riskinarviointiin perustuvia. Tukijärjestelmiä tulisi muutenkin yksinkertaistaa ja hallinnollisia kustannuksia vähentää. Ehdotuksia tukee 25 jäsenmaata, myös Suomi.

Ministerit tarkastelivat EU:n eläinten hyvinvointipolitiikasta suoritettua arviointia puheenjohtajavaltio Unkarin pyynnöstä. Komissio tiedotti myös Japanin katastrofialueen tilanteesta ja totesi seuraavansa tarkkaan tilanteen kehittymistä. Komissio kehotti jäsenmaita tarkastamaan Japanista tuotavien elintarvikkeiden säteilytason.

Komissio kertoi myös EU:n ja Mercosur-ryhmän (Brasilia, Argentiina, Uruguay, Paraguay) assosiaatiosopimuksen solmimista koskevien neuvottelujen tilanteesta. Neuvotteluja on käyty osapuolten välillä jo vuodesta 1999 ja toteutuessaan sopimus merkitsisi kaupan merkittävää vapauttamisesta osapuolten välillä. Seuraavat neuvottelujaksot komission ja Mercosurin välillä järjestetään touko- ja kesäkuussa 2011. Useat maatalousministerit Suomi mukaan lukien olivat huolissaan mahdollisen sopimuksen vaikutuksista Euroopan maatalouteen, erityisesti kotieläintuotantoon.

Ministereiden lounaskeskustelussa aiheena oli YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO, jonka yleiskokouksessa kesä-heinäkuun vaihteessa valitaan järjestölle uusi pääjohtaja. Ehdokkaita virkaan on yhteensä kuusi, joista kaksi EU-maista. Suomen puheenvuorossa korostettiin sitä, että Euroopan Unionin pitäisi löytää yksi yhteinen ehdokas nykyisen kahden sijasta. Kahden kilpailevan ehdokkaan mahdollisuudet tulla valituksi ovat heikommat kuin yhden.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
maatalousneuvos Kari Valonen, p. (09) 160 52428, 040 751 8407 (maatalous)
osastopäällikkö Matti Aho, p. (09) 160 53380, 040 516 9857 (eläinten hyvinvointi ja elintarvikkeet)

Sirkka-Liisa Anttila