Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto keskusteli EU:n ruoka-avusta ja biomassan energiakäytöstä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.9.2011 15.43
Tiedote -

Maatalousministerit keskustelivat kokouksessaan EU:n vähävaraisimmille henkilöille suunnatun ruoka-apuohjelman tulevaisuudesta. Asialistalla oli myös maataloudesta saatavan biomassan energiakäyttö. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Vähävaraisten ruoka-apuohjelmaa koskevan komission asetusehdotuksen käsittely jäi kesken loppuvuodesta 2010, kun monet jäsenmaista vastustivat ohjelman rahoittamista osittain jäsenmaiden varoista ja osa jäsenmaista piti ohjelmaa sosiaalipolitiikan alaan kuuluvana. EU:n tuomioistuimen päätöksen mukaan nykyisen neuvoston asetuksen perusteella markkinoilta tehtyjä ostoja ei voida käyttää ohjelman toteuttamisessa. Nykyistä asetusta olisi muutettava, jotta tämä olisi jatkossa mahdollista. Jäsenmaat eivät olleet muuttaneet kantojaan viime käsittelystä, joten asian käsittelyssä ei päästy eteenpäin. Suomi katsoi, että ohjelmaa tulee jatkaa ja se tulee myös jatkossa rahoittaa kokonaan EU:n budjetista.

Neuvosto keskusteli maatalousperäisen biomassan energiakäytön edistämisestä puheenjohtajamaa Puolan laatimien kysymysten pohjalta. Suurin osa jäsenmaista piti kannatettavana biomassan energiakäytön edistämistä. Suomi halusi etsiä yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen yhteydessä uusia keinoja tukea bioenergian tuotantoa ruoan tuotantoa vaarantamatta. Tämä voitaisiin tehdä esimerkiksi CAP:n vihertämistoimenpiteiden kautta ja lisäämällä mahdollisuus tukea ilmastotoimenpiteitä osaksi EU:n maatalousalan valtiontukilainsäädäntöä. Biopolttoaineiden raaka-aineiden tuotannon on oltava kestävää ja kilpailukykyistä koko EU:n alueella.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. (09) 160 52428, 040 751 8407