Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto keskusteli kalastusmahdollisuuksista ja maatalouspolitiikan yksinkertai

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2010 17.14
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskusteli ensi vuoden kalastusmahdollisuuksista ja maatalouslainsäädännön yksinkertaistamisesta. Neuvosto hyväksyi päätelmät elintarviketuotannon kilpailukyvystä. Lisäksi komissio esitteli neljännesvuosikatsauksen maitotuotealan markkinatilanteesta. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Komissio esitteli tiedonannon vuoden 2011 kalastusmahdollisuuksista. Päätökset näistä on tarkoitus tehdä lokakuun neuvostossa. Anttila ei yhtynyt komission näkemykseen pääaltaan ja Pohjanlahden lohen uhanalaisuudesta, vaan totesi, että Itämerellä on useita lohikantoja, joiden tila vaihtelee kestävän enimmäistuotannon tasosta heikkoon. Lohikantojen tilaa tulisi pyrkiä parantamaan alueellisin ja paikallisin toimenpitein, kuten Suomi on tehnyt jo lähes 20 vuoden ajan.

Komissio esitteli myös yhteisen kalastuspolitiikan uudistuksen muutosvaihtoehtoja. Lounaalla ministerit keskustelivat kalastuksen ja vesiviljelyn markkinajärjestelyistä.

Komissio esitteli neuvostolle tilannekatsauksen maatalouslainsäädännön yksinkertaistamisesta. Suomi korostaa yhdessä 17 muun jäsenmaan kanssa komissiolle jätetyssä asiakirjassa yksinkertaistamisen tärkeyttä yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksia valmisteltaessa. Yksinkertaistamista toivotaan erityisesti valvonta- ja sanktiojärjestelmään sekä maaseudun kehittämispolitiikan järkeistämiseen. Ministeri Anttila totesi, että "yhteinen tavoitteemme on toimiva, luotettava ja selkeä CAP:in lainsäädäntö ja sen valvontajärjestelmä".

Kokouksessa hyväksyttiin puheenjohtajavaltion laatimat päätelmät eurooppalaisen elintarviketuotantomallin kansainvälisestä kilpailukyvystä. Päätelmissä todetaan muun muassa, että mallin säilyttämisestä vallitsee laaja yhteisymmärrys. Mallilla on sekä mahdollisuuksia että haasteita. Päätelmien mukaan on tärkeä taata tasapainoiset kilpailuasetelmat EU:n ja kolmansien maiden välillä, mikä edellyttää kilpailukykyeroa tasaavien yhteisön instrumenttien säilyttämistä.

Komission esittelemän maitoalan markkinatilanteen neljännesvuosikatsauksen mukaan tilanne yhteisön markkinoilla on palautunut normaaliksi vuoden 2010 aikana ja markkinatilanne on tällä hetkellä hyvä. Maitoalan markkinatilannetta seurataan kuitenkin kahden viikon välein kotieläintuotteiden hallintokomiteassa Brysselissä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

kalastusneuvos Markku Aro, p. 09 160 53361, 040 740 2387
maatalousneuvos Matti Hannula, p. 09 160 52730, 040 760 5954

Sirkka-Liisa Anttila