Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto keskusteli maataloustuotteiden laatujärjestelmästä ja sisävesikalastuksesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.4.2011 16.00
Tiedote -

Maatalousneuvosto keskusteli maataloustuotteiden laatujärjestelmää koskevasta asetusehdotuksesta, sekä sisävesikalastuksen ja makeanveden vesiviljelyn asemasta kalastuspolitiikkaa uudistettaessa. Lisäksi neuvosto käsitteli mm. karbendatsiimi- nimisen kasvinsuojelun tehoaineen hyväksymistä. Suomea kokouksessa edusti valtiosihteeri Minna-Mari Kaila.

Neuvosto keskusteli laatujärjestelmiä koskevasta asetusehdotuksesta puheenjohtajamaan kysymysten pohjalta. Kysymykset koskivat sitä, tulisiko laatupakettiin sisällyttää paikallista tuotantoa ja suoramyyntiä koskeva laatujärjestelmä, sekä sitä, tulisiko vuoristossa viljellyllä tuotteella olla mahdollisuus vapaaehtoiseen laatumerkintään. Suomi piti järjestelmää erittäin tärkeänä. Suomi hyväksyi sen, että asetuksessa säädettäisiin ainoastaan EU-tason symbolista ja ohjelman nimestä 'oman tilan tuote' ja muutoin ohjelma olisi jäsenmaiden vastuulla. Suomen mielestä ohjelman tulisi kattaa myös suoramyynti tiloilta paikallisille vähittäiskaupoille ja suurkeittiöille. Suomi hyväksyi myös vapaaehtoisen merkinnän vuoristossa viljellylle tuotteelle, mutta totesi, että vastaavanlaisia merkintöjä voitaisiin jatkossa harkita myös esim. arktisten alueiden tuotteille. Keskustelussa monet jäsenmaat ottivat esille sen, että laatujärjestelmiä koskeva asetus ei saisi lisätä hallinnollista taakkaa.

Karbendatsiimi- nimisen kasvinsuojelun tehoaineen osalta neuvosto ei saanut aikaan määräenemmistöpäätöstä asetuksen hyväksymisen tai hylkäämisen puolesta, joten päätäntävalta asiassa palautui komissiolle. Suomi vastusti ehdotuksen hyväksymistä, koska ei pidä sen käyttöä kuluttajille ja sitä käsitteleville työntekijöille turvallisena. Myös karbendatsiimin tutkimuspaketti on Suomen mielestä puutteellinen.

Neuvosto keskusteli viiden sisämaavaltion yhteisestä lausumasta, joka koski sisävesikalastuksen ja vesiviljelyn tulevaisuuden roolia yhteisen kalastuspolitiikan uudistamisessa. Sisävesikalastuksen ja vesiviljelyn edellytysten kehittäminen on yksi Suomen painopisteistä kalastuspolitiikan uudistamisessa. Suomi tuki yleisesti lausumaa, mutta piti tärkeänä tukea tasapuolisesti sekä meri- että sisävesialueiden vesiviljelyä ja kalastusta. Sisävesikalastuksen kehittämisen osalta Suomi piti tarpeellisena talvikalastusinvestointien sekä kalastustilojen sukupolvenvaihdosten tukemista ammattikalastuksen jatkumisen turvaamiseksi. Myös hallinnon yksinkertaistaminen ja yhteistyö kalatauti- ja merimetso-ongelmien ratkaisemiseksi ovat tervetulleita aloitteita.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. (09) 160 52428, 040 751 8407 (maatalous)
kalastusneuvos Markku Aro, p. (09) 160 53361 (kalastusasiat)
osastopäällikkö Matti Aho, p. (09) 160 53380, 040 516 9857 (kasvinsuojeluaineet)