Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto keskusteli maitokriisistä, gmo-tuotteista ja kehityspolitiikasta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.10.2009 15.22
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskusteli tänään Luxemburgissa EU:n maitokriisin ratkaisuista. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Kokouksessa komissio esitti neljännesvuosikertomuksen maitomarkkinoiden tilasta. Tilanne maitomarkkinoilla on kohentunut, mutta on edelleen vaikea. Elokuussa maidon tuottajahinta oli EU:ssa keskimäärin 26 senttiä litralta ja tuotantokustannukset keskimäärin 22 senttiä maitolitraa kohden. Alueelliset erot Euroopassa ovat suuret.

Komissio ehdotti 280 miljoonan euron määrärahaa maitokriisin helpottamiseksi. Määräraha olisi tarkoitus jakaa jäsenmaille todellisen tuotannon perusteella kuitenkin maidon maakiintiön puitteissa. Jäsenmaiden suuri enemmistö, Suomi ml., kannatti komission esitystä. Asiaa käsitellään seuraavaksi marraskuun Ecofin-neuvostossa, jolle budjettiasiat kuuluvat.

Lisäksi komissio on esittänyt aiemmin joukon toimenpiteitä tilanteen helpottamiseksi. Syyskuussa komissio esitti, että päätöksentekomenettelyä markkinoiden tukemisessa voitaisiin kriisitilanteessa nopeuttaa lisäämällä maito artiklaan 186 koskien poikkeusmenettelyä eräillä sektoreilla. Lisäksi komissio esitti maitokiintiöiden poisosto-ohjelmaa sovellettavaksi vapaaehtoisena jäsenmaissa. Lokakuussa perustettiin myös neuvoston korkean tason työryhmä, jonka tavoitteena on maitomarkkinoiden tervehdyttäminen pitkällä aikavälillä.

Suomi suhtautuu periaatteessa komission ehdottamaan päätöksentekomenettelyn nopeuttamiseen myönteisesti, mutta ministeri Anttila totesi, että kannanmuodostus Suomessa on vielä kesken. Suomi katsoi, että kiintiöiden osto-ohjelma ei sovi hyvin yhteen aiemmin EU-tasolla sovittujen päätösten, kuten kiintiöiden korotusten kanssa. Nämä asiat tulevat päätettäviksi neuvoston marraskuun kokouksessa 19. - 20.11. Suomi pitää tärkeänä, että komissio soveltaa tehokkaasti kaikkia käytettävissä olevia markkinatoimenpiteitä maitomarkkinoiden tasapainon saavuttamiseksi.

Neuvosto käsitteli myös ehdotuksia neuvoston päätöksiksi kolmen geenimuunneltua maissia sisältävän tuotteen sallimisesta Euroopan unionin markkinoilla. Neuvostossa ei ollut määräenemmistöä ehdotuksen puolesta eikä sitä vastaan, joten päätösvalta siirtyi komissiolle.

Neuvosto keskusteli lisäksi lounaalla EU:n kehityspolitiikan johdonmukaisuudesta. Keskustelun aiheena oli erityisesti ruokaturvaan ja Yhdistyneiden Kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) uudistukseen liittyvät näkökohdat.

Maatalous- ja kalastusneuvoston kokous jatkuu tiistaina 20.10. kalastusasioilla.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. (09) 1605 2730, 040 760 5954

Sirkka-Liisa Anttila