Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto päättää toimista maitoalan markkinoiden auttamiseksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.11.2009 11.46
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto hyväksynee marraskuun kokouksessa komission esittämät toimet maitoalan markkinoiden auttamiseksi. Lisäksi neuvosto keskustelee kalastussäännöistä sekä maan ostoon myönnettävästä valtiontuesta. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Neuvostossa hyväksyttäneen komission ehdottama asetusmuutos, jolla turvattaisiin jatkossa komission joustava ja nopea toiminta maitoalan markkinahäiriöiden poistamiseksi. Kyseessä on toimivallan siirto neuvostolta komissiolle, jolla on myös periaatteellista merkitystä. Käytännössä EU:n on hankala reagoida nykyisen kaltaisiin markkinahäiriöihin, jos komissio tarvitsee toimivallan neuvostolta ennen kuin se voi ryhtyä toimiin markkinoiden vakauttamiseksi. Näistä käytännön syistä johtuen Suomi kannattaa esitystä.

Samainen asetusmuutos pitää sisällään myös kiintiöiden poisosto-ohjelman. Suomi katsoo, että kiintiöiden osto-ohjelma ei sovi hyvin yhteen aiemmin EU-tasolla sovittujen päätösten kanssa, kuten kiintiökorotusten kanssa. Suomi katsoo myös, että ohjelmien soveltamisen tulee olla jäsenvaltioille vapaaehtoista.

Kalastusasioissa neuvosto keskustelee vuoden 2010 kalastussääntöjä koskien eräitä Atlantin ja Pohjanmeren alueita, Mustaamerta sekä Norjan kalastussopimusta. Keskustelu ei koske Suomen lipun alla purjehtivia kalastusaluksia.

Neuvosto pyrkii myös päättämään tiettyä muuntogeenistä maissia sisältävien tuotteiden hyväksymisestä Euroopan yhteisön markkinoilla. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on katsonut, ettei tuotteista olisi haittaa ihmisille, eläimille eikä ympäristölle niille ehdotetuissa käyttötarkoituksissa. Suomi voi hyväksyä ehdotuksen.

Lisäksi Puola pyytää, että neuvosto hyväksyisi yksimielisesti yhteismarkkinoille soveltuvaksi Puolan suunnitteleman maan ostoon käytettävän valtiontuen jatkamisen vuosille 2010-2013. Tuen tarkoituksena on maatalouden rakenteen parantamisen tukeminen. Suomi ei vastusta Puolan pyyntöä.

Lissabonin sopimuksen astuessa voimaan joulukuun alusta 2009 Euroopan unionissa siirrytään yhteispäätösmenettelyyn myös maatalous- ja kalastusasioissa. Yhteispäätösmenettelyssä Euroopan parlamentin rooli kasvaa päätöksenteossa. Menettelyssä Euroopan parlamentti ei pelkästään anna lausuntoa, vaan se jakaa lainsäädäntövallan neuvoston kanssa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. (09) 1605 2730, 040 760 5954

Sirkka-Liisa Anttila