Hyppää sisältöön
Media

Patoturvallisuuslaki uudistuu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.6.2009 11.29
Tiedote -

Patoturvallisuuslaki uudistuu. Uudistuksen tavoitteena on varmistaa patojen turvallisuus selventämällä ja johdonmukaistamalla patoturvallisuuden sääntelyä. Laki tulisi voimaan lokakuussa 2009. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa patoturvallisuuslaki perjantaina 26.6.2009.

Uusi patoturvallisuuslaki sisältäisi muun muassa säännökset padon suunnittelusta, rakentamisesta, kunnossapidosta ja käytöstä, onnettomuustilanteisiin varautumisesta sekä patoturvallisuuden valvonnasta. Uudella lailla myös saatettaisiin ajan tasalle patoturvallisuuslain yhteydet muuhun lainsäädäntöön sekä selvennettäisiin eri toimijoiden vastuut onnettomuuksiin varautumisessa ja onnettomuustilanteissa.

Uusi laki ei muutettaisi patoturvallisuuteen liittyviä viranomaistehtäviä muutoin kuin kaivostoimintaan liittyvien maanpäällisten patojen osalta. Valvontaviranomaisena toimisi nykyiseen tapaan alueellinen ympäristökeskus. Tarkoituksena on, että patoturvallisuuden valvontatehtävät hoidetaan keskitettyinä joihinkin alueellisiin ympäristökeskuksiin.

Maanpäällisten kaivospatojen patoturvallisuuden valvonta siirtyisi lain mukaan Turvatekniikan keskuksesta alueellisiin ympäristökeskuksiin. Siirto ei lisäisi viranomaisten työmäärää eikä kaivoksia valvovien viranomaisten määrä kasvaisi, sillä alueelliset ympäristökeskukset valvovat jo nykyisin ympäristönsuojelulain ja vesilain noudattamista myös kaivoksilla.

Lakiin sisältyy myös esitys tietojärjestelmästä, johon kirjattaisiin tiedot kaikista patoturvallisuuslain soveltamisalaan kuuluvista padoista.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
lainsäädäntöneuvos Tuire Taina, p. (09) 160 52694
vesihallintojohtaja kai Kaatra , p. (09) 160 53355

Sirkka-Liisa Anttila