Hyppää sisältöön
Media

Ruoka-apu ja biomassan energiakäyttö maatalousneuvoston käsiteltävänä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.9.2011 8.23
Tiedote -

Maatalousministerit keskustelevat kokouksessaan EU:n vähävaraisimmille henkilöille suunnatun ruoka-apuohjelman tulevaisuudesta. Lisäksi ministerit keskustelevat maataloudesta saatavan biomassan energiakäytöstä. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Vähävaraisten ruoka-apuohjelma on Puolalle asia, jonka se pyrkii ratkaisemaan puheenjohtajakautensa aikana pöydällä olevan komission asetusehdotuksen pohjalta. Ehdotus mahdollistaisi interventiovarastojen käytön lisäksi myös markkinoilta ostot. Neuvostossa on tarkoitus käydä periaatekeskustelu asiasta. Suomi katsoo, että ohjelmaa tulee jatkaa ja se tulee myös jatkossa rahoittaa kokonaan EU:n budjetista. Uudistuksen yhteydessä yhteisön elintarvikeavun luonteen ei tule muuttua ja kansallisille viranomaisille aiheutuvan työtaakan ei tule kasvaa. Uudistus ei myöskään saa merkitä puuttumista kansalliseen sosiaalihuollon järjestämiseen.

Maatalousperäisen biomassan energiakäyttöön liittyen Puola on laatinut kolme kysymystä siitä, miten maatalousperäisen biomassan käyttöä voitaisiin edistää. Suomi pitää tärkeänä, että yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen yhteydessä etsitään uusia keinoja tukea bioenergian tuotantoa ruoan tuotantoa vaarantamatta. Tämä voitaisiin tehdä esimerkiksi CAP:n vihertämistoimenpiteiden kautta ja lisäämällä mahdollisuus tukea ilmastotoimenpiteitä osaksi EU:n maatalousalan valtiontukilainsäädäntöä. Biopolttoaineiden raaka-aineiden tuotannon on oltava kilpailukykyistä koko EU:n alueella. Suomi suhtautuu varauksellisesti mahdolliseen biopolttoaineiden kestävyyskriteerien laajentamiseen muun energiakäyttöön tarkoitetun biomassan tuotantoon.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. (09) 160 52428, 040 751 8407

Jari Koskinen