Hyppää sisältöön
Media

Ruskomäntypistiäistuhojen torjuntaa ei rahoiteta vuonna 2010

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 31.3.2010 8.08
Tiedote -

Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) ennusteen mukaan ruskomäntypistiäisen aiheuttamat tuhot tulevat jatkumaan ja osin myös laajenemaan edelleen kesällä 2010. Tietyillä alueilla tuhot alkavat jo hävitäkin. Ruskomäntypistiäisen valtion varoin tehtävän torjunnan kriteerinä ei ole kasvutappio, vaan metsikön niin huono kunto, että puiden kuolema on todennäköinen. Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt, että ruskomäntypistiäisen torjuntaan lentolevityksin ei ryhdytä tänä vuonna.

Kesällä 2009 ruskomäntypistiäisten aiheuttamat neulastuhot levisivät yli 350 000 ha alueelle pääasiassa Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen metsäkeskusten alueella. Pienialaisempia tuhoja esiintyi myös Rannikon, Pohjois-Karjalan ja Lounais-Suomen metsäkeskusten alueella. Arvio koko tämän alueen torjuntakustannuksista on 79 miljoonaa euroa. Millään alueella ei tutkimusten ja seurannan perusteella ole puita laajalti kuolemassa, joten Metla ei pidä ruiskutuksia puiden selviämisen kannalta välttämättöminä. Kasvutappiot tulevat kuitenkin olemaan monin paikoin tuntuvia.

Kasvinsuojeluaineen lentolevitys on kasvinsuojeluaineista annetun lain mukaan pääsääntöisesti kiellettyä. Kasvinsuojeluaineen lentolevitys metsässä kasvaviin puihin kohdistuvien laajojen hyönteistuhojen torjumiseksi voidaan kuitenkin toteuttaa ministeriön päätöksellä metsäkeskuksen esityksestä.

Vuonna 2008 toteutetun 700 ha suuruisen alueen lentoruiskutuksen hehtaarikohtaiset kustannukset olivat noin 226 euroa. Pistiäiskanta romahti ruiskutetulla alueella, mutta se ei estänyt kannan leviämistä ympäröiviin metsiin.

Hyönteistuhoja tulisi jatkossa päästä torjumaan jo siinä vaiheessa, kun tuhot ovat vasta alkamassa. Tällöin voitaisiin välttyä näin laajalle levinneiltä tuhoilta. Maa- ja metsätalousministeriön ja Metlan välisessä vuoden 2010 tulossopimuksessa on sovittu, että Metla aloittaa metsätuhojen seurannan ja ennakoinnin uudistamistyön, jotta metsätuhot havaittaisiin nykyistä nopeammin ja niiden ennustaminen paranisi.

Tulevaisuudessa on tärkeää, että ruskomäntypistiäisen torjuntaa voitaisiin toteuttaa torjunta-aineen lentolevityksenä myös metsänomistajan omasta aloitteesta ja omalla kustannuksella. Jotta tämä olisi mahdollista, täytyy metsän hyönteis- ja sienituhojen torjunnasta annettua lakia muuttaa. Maa- ja metsätalousministeriö selvittää mahdollisuutta tehdä lakimuutos siten, että se tulisi voimaan ensi vuoden torjuntakaudeksi (2011).

Lisätietoja:
ylitarkastaja Sanna Paanukoski, maa- ja metsätalousministeriö, p. 09 160 52323
varttunut tutkija Antti Pouttu, Metsäntutkimuslaitos, p. 010 211 2576