Hyppää sisältöön
Media

Saaristokunnat ja saaristo-osakunnat nimettiin kolmeksi vuodeksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2016 11.15
Tiedote

Valtioneuvosto antoi 8.12.2016 asetuksen saaristokunnista ja muiden kuntien saaristo-osista, joihin sovelletaan saaristokuntaa koskevia säännöksiä. Asetus on voimassa vuoden 2019 loppuun saakka.

Asetuksen mukaan nykyiset kahdeksan saaristokuntaa ja 40 saaristo-osakuntaa saivat jatkoajan. Savonlinnan ja Kotkan saaristo-osaa laajennettiin.

Saaristokunnat ja saaristo-osakunnat edustavat suurimpia saaristoalueita, joihin kohdistuvat tehokkaimmat saaristopoliittiset toimet.

Saaristokunnista viisi sijaitsee meren rannikolla ja kolme Sisä-Suomessa. Saaristokuntia ovat Paraisten kaupunki sekä Kemiönsaaren, Enonkosken, Puumalan, Sulkavan, Hailuodon, Kustavin ja Maalahden kunnat.

Nimetyistä saaristo-osakunnista 20 sijaitsee meren rannikolla ja 20 Sisä-Suomessa. Saaristo-osakunniksi nimettiin Joutsa, Jyväskylä, Kivijärvi, Kuhmoinen, Luhanka, Kuopio, Tervo, Kotka, Pyhtää, Parikkala, Ruokolahti, Taipalsaari, Hirvensalmi, Savonlinna, Mikkeli, Vaala, Juuka, Kitee, Lieksa, Liperi, Rääkkylä, Asikkala, Kaarina, Naantali, Salo, Taivassalo, Uusikaupunki, Espoo, Helsinki, Inkoo, Kirkkonummi, Loviisa, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Luoto, Mustasaari, Närpiö, Vöyri ja Pori.

Nimetyt saaristokunnat ja saaristo-osakunnat sijoittuvat 13 maakuntaan. Asetuksen myötä saaristoväestön määrä on 72 345 asukasta. Tämän lisäksi Ahvenanmaalla asuu noin 29 000 asukasta. Saaristolaki ei koske Ahvenanmaata.

Saaristolaki velvoittaa kaikkia viranomaisia ottamaan huomioon saariston erityisaseman toiminnassaan. Saaristopäätöksellä on vaikutusta muun muassa kuntien valtionosuuksiin, yritystukiin, kuntien tukialue- ja EU:n tavoitealueasemaan sekä liikenneyhteyksien kehittämiseen. Hallitus päätti 2016 palauttaa saaristo-osakunnille saaristolisät ja osoitti tarkoitukseen
10 miljoonaa euroa vuodesta 2017 alkaen. Saaristokuntien saamien saaristolisien määrä vuonna 2017 on 14,6 miljoonaa euroa.

Saaristokuntien ja saaristo-osakuntien lisäksi Suomessa on noin 60 kuntaa, joissa on pysyvästi asuttuja, ilman kiinteää tieyhteyttä olevia saaria. Maassa on kaikkiaan noin 550 kokoaikaisesti ja 19 600 osa-aikaisesti asuttua ilman kiinteää tieyhteyttä olevaa saarta.

Lisätiedot:
saaristoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri, neuvotteleva virkamies Jorma Leppänen, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 040 074 4900