Hyppää sisältöön
Media

Saimaan lisäjuoksutus lopetetaan 1.6.2009

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 26.5.2009 12.09
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on tänään päättänyt lopettaa Saimaan juoksutuksen suurentamisen ensi maanantaina 1.6.2009. Silloin aletaan noudattaa Saimaan vedenkorkeutta vastaavaa luonnonmukaista purkautumista. Juoksutus on ensi viikolla 700 kuutiometriä sekunnissa, kun vielä tällä viikolla juoksutetaan 800 m3/s. Päätös tehtiin suomalais-venäläisen rajavesistöjen käyttökomission Suomen ryhmän aloitteesta.

Saimaan vedenpinta alitti 18.5.2009 Saimaan ja Vuoksen juoksutussäännössä tarkoitetun normaalivyöhykkeen ylärajan, joka on 50 senttimetriä ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Vedenkorkeus ei myöskään enää uhkaa nousta uudelleen normaalivyöhykkeen yläpuolelle. Tulvan tai kuivuuden uhatessa toteutettavat juoksutusmuutokset perustuvat vuonna 1991 valtiosopimuksena solmittuun Suomen ja Venäjän väliseen juoksutussääntöön.

Maa- ja metsätalousministeriö aloitti 17.11.2008 juoksutuksen lisäämisen, koska vedenkorkeus uhkasi nousta huomattavasti normaalivyöhykkeen yläpuolelle. Loka-joulukuun sadanta oli noin 150 % keskimääräiseen verrattuna ja vedenkorkeus nousi tammikuun lopussa enimmillään 29 cm normaalivyöhykkeen yläpuolelle. Normaalivyöhykkeen kesälle ajoittuvan ylimmän vedenkorkeuden tammikuun lopun vedenkorkeus ylitti kuudella senttimetrillä. Tammikuun jälkeen tulovirtaamamäärät ovat olleet keskimääräisellä tasolla ja vedenkorkeus on laskenut lisäjuoksutuksen ansiosta loppukeväällä tehokkaasti. Vedenkorkeus oli 25.5. tasolla NN+76,18 m eli 9 cm normaalivyöhykkeen ylärajan alapuolella ja 11 cm luonnonmukaista vedenkorkeutta alempana.

Saimaan lisäjuoksutus voitiin pitää koko lisäjuoksutusjakson ajan tasolla 800 m3/s tai vähäisesti tätä suuremmalla luonnonmukaisella tasolla. Huolimatta lisätystä juoksutuksesta talvialenema tammikuun huippukorkeudesta maaliskuun 20. päivään mennessä oli vain 12 cm. Saimaannorpan pesinnän turvaamiseksi tavoitteena on, että tämä alenema olisi enintään 20 cm. Saimaan ylin vedenkorkeus tammikuun lopulla jäi 5 cm alemmaksi, kuin luonnonmukainen tulvahuippu NN+76,59 m olisi ollut.

Juoksutuksen lisäämisestä Suomen ja Venäjän puolella aiheutuneita vaikutuksia käsitellään myöhemmin suomalais-venäläisessä rajavesistöjen käyttökomissiossa. Juoksutuksen lisäämisestä ei arvioida aiheutuneen korvattavaa vahinkoa.

Lisätietoja:
Vesihallintoneuvos Jaakko Sierla, maa- ja metsätalousministeriö, p.040 751 8417
Yli-insinööri Markku Ollila, Suomen ympäristökeskus, p.040 533 2893