Hyppää sisältöön
Media

Saimaannorpalle saatava yhtenäinen suojelualue

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.2.2010 11.13
Tiedote -

Saimaannorpan suojelun ja kalastuksen yhteensovittamista miettinyt seurantaryhmä luovutti raporttinsa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle 1.2. Seurantaryhmä esittää, että norpalle on saatava yhtenäinen suojelualue, jossa verkkokalastus, kalatäkyinen koukkukalastus ja maa- ja metsätalousministeriön antamassa asetuksessa määritelty isorysäpyynti kielletään 15.4. – 30.6. välisenä aikana.

Tämä ns. kuuttien suojelun ydinalue on suuruudeltaan noin 1500 km2 ja se kattaa saimaannorpan keskeiset lisääntymisalueet. Ensisijaisena vaihtoehtona seurantaryhmä pitää sitä, että kalastuksen kevätrajoitusalue muodostetaan osakaskuntien vapaaehtoisten sopimusten avulla. Jos aluetta ei saada yhtenäiseksi 30.11.2010 mennessä tai sopimuskustannukset/km2 kasvavat oleellisesti nykytasosta, kalastusrajoitusalue ehdotetaan muodostettavaksi valtioneuvoston asetuksella.

Lisäksi seurantaryhmä esittää, että kevätrajoitusaikaa ja -aluetta tulee tarvittaessa muuttaa, mikäli norpansuojelun tehostaminen sitä edellyttää.

Seurantaryhmässä oli laaja edustus niin kalatalouden kuin luonnonsuojelun hallintoa ja järjestöjä. Raportissaan ryhmä antaa kaiken kaikkian 17 toimenpide-ehdotusta, joiden avulla kalastus Saimaalla voidaan toteuttaa siten, ettei se vaikuta haitallisesti saimaannorpan suojelutavoitteiden toteutumiseen.

Seurantaryhmän kanta on, että kalastus Saimaalla on sovitettava yhteen suojelun kanssa siten, ettei norpan suotuisan suojelun tason toteutuminen vaarannu. Samalla pyritään turvaamaan ja säilyttämään hyvät edellytykset ekologisesti kestävälle kalastukselle, tuottavalle ammattikalastukselle ja monipuoliselle vapaa-ajankalastukselle.

Seurantaryhmä toteaa myös, että kalastuksen rajoituspäätösten tehokkaan valvonnan toteuttamiseksi on tarpeen laatia valvontasuunnitelma, jossa otetaan huomioon poliisin, Metsähallituksen, kalastusalueiden ja osakaskuntien suorittama valvonta. Valvontasuunnitelmassa on konkretisoitava valvonnan vastuutahot mukaan lukien osakaskuntien kanssa solmittujen kalastusrajoitussopimusten valvonta. Lisäksi saimaannorpan suojelemiseksi tehtyjen kalastuksen rajoitustoimenpiteiden arvioimiseksi esitetään asetettavaksi myös seurantaryhmä, joka kokoontuu vähintään kerran vuodessa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
kalastusneuvos Eija Kirjavainen, puh. 040 772 12 62
ylitarkastaja Roni Selén , puh. 040 507 39 34