Hyppää sisältöön
Media

Salmonellasaneerauksesta ei tukimenetyksiä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.4.2009 10.15
Tiedote -

Kana- ja sikarehuista eräille sika- ja siipikarjatiloille levinneet salmonellatartunnat ja niiden johdosta näillä maatiloilla tehtävät salmonellasaneeraukset kuuluvat ylivoimaisten esteiden (force majeure) tapauksiin. Näin ollen saneerauksesta ei seuraa tukimenetyksiä tilan tämän vuoden viljelijätukiin.

Myönnettyjä tukia ei tarvitse maksaa takaisin ja haetut tuet myönnetään, kun tilan eläinmäärä lyhytaikaisesti vähenee merkittävästi vastustettavan eläintaudin tai tilalta pois saneerattavan tartunnan takia. Saneerausaika katsotaan hyväksyttäväksi tuotantotauoksi. Tukia myönnettäessä toteutunutta saneerausaikaa verrataan tarvittaessa tilalle laaditun salmonellan torjuntasuunnitelman tietoihin tai muihin saatavilla oleviin viranomaistietoihin. Kotieläintilan ympäristötuessa, luonnonhaittakorvauksen kansallisessa lisäosassa sekä sika- ja siipikarjatalouden kansallisessa tuotannosta irrotetussa kotieläintuessa tila säilyttää kotieläintilan statuksensa salmonellasaneerauksesta huolimatta.

Eläinten hyvinvoinnin tuki perustuu eläinrekisterien mukaiseen eläinmäärään. Periaate kuitenkin on, että tukea ei menetetä tautisaneerauksen vuoksi. Tuen laskentaperusteista saneeraustapauksissa annetaan myöhemmin tarkemmat ohjeet.

Tuottajan tulee ilmoittaa ylivoimaisesta esteestä kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle 10 työpäivän kuluessa siitä, kun ilmoitus on ollut mahdollista tehdä.

Eläinten perusteella maksettavien tukien valvontoja ei tässä vaiheessa keskeytetä. Tärkeää on, että valvontoja tekevät TE-keskusten tarkastajat tiedostavat tilanteen ja pitävät huolen omalla toiminnallaan, että tartunnan leviämisen riski minimoituu. Tilakäyntien yhteydessä suositellaan normaalistikin aina käytettävän asianmukaisia suojavarusteita. Näiden suoja-asusteiden ja hyvän hygienian merkitys tässä tilanteessa korostuu edelleen.

Maaseutuvirasto on ohjeistanut eläinvalvontoja suorittavia henkilöitä mm. tilakäyntien järjestyksestä, suojavarusteiden käytöstä, varusteiden pesusta ja desinfioinnista sekä käsihygieniasta. Kyseinen ohjeistus on laadittu Maaseutuviraston valvontayksikössä yhteistyössä Eläintautien torjuntayhdistys ry:n (ETT) ja Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) kanssa.

Salmonellasta, sen ennaltaehkäisystä ja salmonellatartunnan saneerauksesta saa lisätietoa Elintarviketurvallisuusviraston internet-sivulta (www.evira.fi) sekä Eläintautien torjuntayhdistys ry:n verkkosivulta (www.ett.fi).

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Arja-Leena Kirvesniemi, p. (09) 1605 4217, 040 733 6224
Lisätietoja Maaseutuvirastosta:
LFA- lisä ja eläinten hyvinvoinnin tuki: Maija Kyrö, 020 77 25 664, maija.kyro@mavi.fi
Ympäristötuki: Klaus Knuutila, 020 77 25 737, klaus.knuutila@mavi.fi
Kansalliset kotieläintuet: Elina Antinluoma, 020 77 25 603, elina.antinluoma@mavi.fi
Eläintukien valvonta: Minna Rintamäki, 020 77 25 729, minna.rintamaki@mavi.fi