Hyppää sisältöön
Media

Selvityksessä esitetään lihantarkastukseen muutoksia

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.4.2009 10.50
Tiedote -

Lihantarkastusta pitäisi yhtenäistää voimassa olevien säädösten ja menettelyjen pohjalta. Samalla lihantarkastuksen menettelyjä tulisi uudistaa ja modernisoida. Tähän on päätynyt selvityshenkilö Marjatta Rahkio, joka jätti tänään lihantarkastuksen selvityksensä maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle.

Rahkion mielestä lihantarkastushenkilökunnan saatavuus ja pätevyys tulisi turvata panostamalla sekä lihantarkastuksen opetukseen eläinlääkäritutkinnon yhteydessä että pienteurastamojen tarkastuseläinlääkäreinä toimivien virkaeläinlääkäreiden jatkokoulutukseen. Kuntia tulisi rohkaista palkkaamaan osa-aikaisia hyväksyttyjä ja päteviä eläinlääkäreitä sekä avustajia huolehtimaan lihantarkastuksesta.

Lihantarkastuksen yhtenäistämistyö on jo osittain aloitettu muodostamalla Elintarviketurvallisuusviraston valvomista teurastamoista neljä lihantarkastusaluetta, joilla pyritään yhtenäisiin toimintamalleihin. Myös pienteurastamojen lihantarkastusta tulisi Rahkion mielestä yhtenäistää tehostamalla ja lisäämällä pienteurastamoissa lihantarkastusta tekevien eläinlääkäreiden jatkokoulutusta.

Rahkio esittää, että pienteurastamojen maksamia korkeita tarkastusmaksuja tulisi suhteuttaa EU-vähimmäismaksuihin ja kerrallaan teuraaksi esitettävien eläinten määrään.

Kuntien eläinlääkäreiden pitäisi erikoistua ja jakaa tehtäviä uusissa laajemmissa seutuyksiköissä. Muutosvaiheessa valtio osallistuisi lihantarkastuksen kustannuksiin ja lihantarkastuskoulutukseen. Jos aluehallintoon perustetaan huomattava määrä uusia eläinlääkärivirkoja, pienteurastamojen lihantarkastus voidaan Rahkion mielestä antaa aluehallinnon järjestettäväksi.

Lihantarkastuksennäytteiden tutkimusmenetelmiä tulisi Rahkion mukaan modernisoida. Eläinlääkäreiden, avustajien ja yrityksen henkilökunnan työnjakoa tulisi edelleen kehittää.

Lihantarkastus ja teurastamojen hygieniavalvonta on nykyisin järjestetty siten, että Elintarviketurvallisuusvirasto vastaa isoista ja keskisuurista teurastamoista, lääninhallitukset poroteurastamoista ja kunnat vuodessa korkeintaan 1000 eläinyksikköä tai 150 000 lintua teurastavista pienteurastamoista.

Pienteurastamoissa lihantarkastuksen tekevät kunnan virkaeläinlääkärit. Lihantarkastuksen yhdistäminen muihin tehtäviin ja kiireellisten sairastapausten hoitoon on usein logistisesti hankalaa. Pienteurastamoissa teurastetaan kaikista teuraseläimistä noin kaksi prosenttia, lampaista jopa 75 prosenttia. Sekä pienteurastamojen että isojen ja keskisuurten teurastamojen yhteisiä ongelmia ovat toiminnan jatkuvuus, yhtenäisyys ja lihantarkastuspalvelun saaminen. Myös korkea kustannus koetaan ongelmana.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi, p. (09) 1605 2211, 050 367 1039
selvityshenkilö, ryhmäpäällikkö Marjatta Rahkio, p. 040 564 0516

Sirkka-Liisa Anttila