Hyppää sisältöön
Media

Suomalainen lihantuotantoketju pohtii sopimuskäytännön kehittämistä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.3.2011 11.21
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan johdolla pidettiin tällä viikolla kokous suomalaisen liha-alan toimijoiden eli lihantuottajien, lihateollisuuden ja kaupan edustajien kesken. Tuottajat, teollisuus ja ministeri Anttila toivat esiin huolensa suomalaisen lihantuotannon ja lihateollisuuden heikosta kannattavuudesta ja tuotannon tulevaisuudesta. Lihantuotannon kannattavuus on heikentynyt entisestään, koska tuotantokustannukset ovat nousseet erityisesti rehun, energian ja lannoitteiden hintojen kallistumisen myötä. Tuottajahinnat eivät ole nousseet kustannusten lisääntymistä vastaavasti. Tuottajat ja teollisuus esittivät tuotanto- ja toimitussopimusten kehittämistä niin, että niissä voitaisiin paremmin ottaa huomioon ketjun tuotantokustannuksissa tapahtuvat muutokset.

Keskustelussa alan toimijat toivoivat valtion valmistelevan pakollisten alkuperämerkintöjen käyttöönottoa nykyistä laajemmin. Velvollisuuden tulisi koskea myös lihavalmisteita, ja se tulisi vaatia myös ravintola-, työpaikka- ja kouluruualta. Tällä hetkellä tuoreen naudanlihan ja ulkomaisen tuorelihan alkuperä on merkittävä, mutta lihavalmisteissa lihan alkuperää ei ole ilmoitettava.

Kokouksessa olivat läsnä ministeri Anttilan lisäksi eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä sekä Atrian, HK Ruokatalon, Saarioisen, Snellmanin, Päivittäistavarakauppa ry:n, tuottajien ja maa- ja metsätalousministeriön edustajat. Tilaisuuteen oli kutsuttu myös Elintarviketeollisuusliiton ja Lihakeskusliiton edustajat, mutta he eivät päässeet osallistumaan kokoukseen.

Lisätietoja:
maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila, puh. 050 511 3044
maa- ja metsätalousvaliokunnan pj, kansanedustaja Jari Leppä, puh. 050 511 3041
johtokunnan 2. pj., naudanlihantuottaja Mauno Ylinen, MTK, puh. 040 521 2642
johtokunnan pj. Holger Falck, SLC, puh, 050 555 3711
johtokunnan pj., sianlihantuottaja Martin Ylikännö, Suomen Sikayrittäjät ry,
puh. 0400 797 458
toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi, Atria Suomi Oy, puh . 040 831 0342
toimitusjohtaja Jari Leija, HK Ruokatalo Oy, puh. 040 559 7213
toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä, Saarioinen Oy, puh. 0500 831 116
toimitusjohtaja Henrik Snellman, Snellmanin Lihanjalostus Oy, puh. 0500 564 815
toimitusjohtaja Osmo Laine, Päivittäistavarakauppa, puh. 0500 448 986
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, Elintarviketeollisuusliitto, puh. 040 502 6270
toimitusjohtaja Veli Saarenheimo, Lihakeskusliitto, puh. 040 504 8905