Hyppää sisältöön
Media

Suomi ajaa GMO-vapaita alueita

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.3.2009 16.49
Tiedote -

Hallituksen iltakoulussa keskusteltiin tänään hallituksen esityksestä rinnakkaiselolaiksi. Rinnakkaiselolailla halutaan varmistaa tuottajien ja kuluttajien valintamahdollisuus tavanomaisen, luonnonmukaisen ja muuntogeenisen tuotantomuodon välillä. Lain tavoitteena on estää muuntogeenisten ja muiden viljelykasvien välinen sekoittuminen.

EU:n hyväksymiä muuntogeenisiä viljelykasveja saa viljellä jäsenmaissa yhteisölainsäädännön perusteella. Ensimmäinen Suomessa viljeltäväksi soveltuva muuntogeeninen lajike, teollisuuden käyttöön tarkoitettu tärkkelysperuna, odottaa EU:n hyväksyntää.

Ensi viikon maatalousneuvostossa käsitellään Alankomaiden aloitetta, jossa ehdotetaan, että jäsenvaltion olisi itse voitava päättää otetaanko EU:ssa hyväksytty geenimuunneltu lajike jäsenmaan alueella viljelyyn. Suomi suhtautuu hyvin myönteisesti tehtyyn aloitteeseen. Toteutuessaan aloite sallisi kansallisesti tehtävät päätökset GMO-vapaista alueista.

Hallitus pitää erittäin tärkeänä, että muuntogeenisyydestä vapaille tuotteille saataisiin merkintä. Tällöin kuluttajilla olisi mahdollisuus valita, käyttääkö muuntogeenisiä tuotteita. Komission odotetaan tekevän ensi vuonna aloitteen muuntogeenisyydestä vapaa -merkinnän ehdoista ja käyttöönotosta.

Nyt annettavalla rinnakkaiselolailla asetetaan muuntogeenisten lajikkeiden viljelylle rajoitteita ja korvausvelvollisuuksia. Laki velvoittaa muuntogeenisen lajikkeen viljelijän ilmoittamaan viljelystä viranomaisille ja naapureille. Viljelyn aloittaminen vuokramailla edellyttää maanomistajan lupaa.

Rinnakkaiselon kannalta keskeinen kysymys on geenimuunneltujen ja tavanomaisten lajikkeiden sekoittumisen estäminen. Lajikkeiden sekoittuminen aiheuttaa taloudellisia vahinkoja, joiden korvausvelvollisuudesta säädetään rinnakkaiselolaissa. Vahingon sattuessa geenimuunnellun kasvin viljelijä on pääsääntöisesti velvoitettu korvaamaan geenimuunneltujen ja tavanomaisten lajikkeiden sekoittumisesta aiheutuneet taloudelliset vahingot.

Muuntogeenisten kasvien turvallisuuteen, terveydellisiin vaikutuksiin tai ympäristövaikutuksiin liittyvät kysymykset ratkaistaan geenitekniikkalain mukaisessa lupamenettelyssä, ei valmisteilla olevassa rinnakkaiselolaissa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisavustaja Minna-Mari Kaila, p. 040 775 6060
osastopäällikkö Matti Aho, p. 040 516 9857
maatalousneuvos Kirsi Heinonen, p. (09)1605 4221
neuvotteleva virkamies Tero Tolonen, p. (09) 1605 3405

Sirkka-Liisa Anttila