Hyppää sisältöön
Media

Täydentävien ehtojen vähäisestä laiminlyönnistä ei sanktiota

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.5.2010 11.51
Tiedote -

Täydentävien ehtojen vähäinen laiminlyönti on jatkossa mahdollista jättää sanktioimatta, jos viljelijä on korjannut vähäisen laiminlyöntinsä määräajassa. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa asiaa koskeva lainmuutos perjantaina.

Laiminlyönnin vähäisyyttä arvioitaessa otetaan huomioon sen vakavuus, laajuus ja jatkuvuus. Tältä osin lakimuutos koskee käytännössä kaikkia vuonna 2010 tehtäviä täydentävien ehtojen valvontoja. Pykälää sovelletaan myös niihin tapauksiin, joissa täydentävien ehtojen valvonta on aloitettu ennen lain voimaantuloa, mutta valvonnan seuraamuksia ei ole vielä vahvistettu.

Muutos on mahdollinen EU-säädösten muutoksen vuoksi, ja vastaava menettely on ollut käytössä EU:n kokonaan rahoittamissa suorissa tuissa vuodesta 2009 lähtien. Täydentävät ehdot ovat mm. ympäristöasioihin sekä eläinten ja kasvien terveyteen liittyviä vaatimuksia, joiden noudattaminen on useimpien viljelijätukien ehtona.

Ei-tuotannollisten investointien kohteena olevan alan tulee olla lainmuutoksen jälkeen vähintään 0,30 hehtaaria. Lakiin on lisätty mahdollisuus siirtää ei-tuotannollisen investoituen tukipäätöksen mukainen oikeus toiselle sellaisessa tilanteessa, jossa investointihake ei ole vielä valmistunut.

Lainmuutoksen jälkeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus voi purkaa ympäristötuen erityistukisopimuksen silloin, kun sopimusehtoja on olennaisesti rikottu tai on salattu sopimuksen tekemiseen olennaisesti vaikuttava seikka. Sopimuksen purkaminen on mahdollista vain sellaisissa tilanteissa, joissa menettely on ollut kiistattomasti virheellistä eikä sopimuksen jatkamiselle ole enää edellytyksiä.

Luonnonhaittakorvauksesta, maatalouden ympäristötuesta sekä eräistä muista ympäristön ja maaseudun tilan parantamiseen liittyvistä tuista annetun lain muutos tulee voimaan 19.5.2010.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Juha Palonen, p. 09 160 52935, 0400 812 935
maatalousylitarkastaja Sini Wallenius, p. 09 160 54234, 040 359 3103