Hyppää sisältöön
Media

Tilamaidon myynti voi jatkua ennallaan, ternimaidolle helpotuksia

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2011 14.16
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan uutta asetusta elintarvikevalvonnasta. Asetuksen antaminen liittyy eduskunnan juuri hyväksymään elintarvikelain muutokseen. Asetuksessa säädetään, miltä osin alkutuotannon tuotteita voidaan luovuttaa suoraan kuluttajalle. Säännös koskee myös maatilalta kuluttajalle myytävän ns. tinkimaidon eli lämpökäsittelemättömän raakamaidon myyntiä.

Asetusluonnoksen mukaan tinkimaidon luovutusmäärää ei olla muuttamassa nykyisestä. Jatkossakin tinkimaitoa saa luovuttaa tilalta suoraan kuluttajalle enintään 2500 kiloa vuodessa. Uutta olisi se, että tämän lisäksi saa luovuttaa 2500 kiloa ternimaitoa. Ternimaidolla tarkoitetaan maitoa, joka on vastapoikineen lehmän maitoa. Raakamaidon suoramyynnistä ei enää tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta.

Kuten tähänkin saakka, edellä mainittuja suurempiakin maitomääriä saa luovuttaa tilalta kuluttajalle. Tuolloin luovutukselta edellytetään korkeamman riskin vuoksi erityisiä hygieniavaatimuksia eli luovutustilan hyväksymistä elintarvikehuoneistoksi. Raakamaito ei ole kuumennuskäsiteltyä, siksi sen hygieeniseen laatuun ja myyntiolosuhteisiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Asetusluonnos on ollut vuoden 2011 alussa lausuntokierroksella. Ministeriön saamissa lausunnoissa on yhtäältä toivottu luovutusrajojen nostoa, jotta ne vastaisivat paremmin EU:n maatalouspolitiikan sallimia suoramyyntikiintiöitä. Toisaalta useat lausunnonantajat ovat ilmaisseet huolensa raakamaitoon liittyvistä terveysriskeistä. Asiaa selvitetään tällä hetkellä.

Maito tulee kuluttajille pääsääntöisesti meijeristä. Meijerille on haettava elintarvikevalvontaviranomaisen hyväksyntä ja sen on toimittava ja sitä on valvottava EU:n ja kansallisten hygieniasääntöjen mukaisesti. Suomessa ei ole maidon "pastörointipakkoa", joten meijereillä ei ole estettä pakata ja myydä raakamaitoa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi, (09) 160 52211, 050 367 1039
eläinlääkintöylitarkastaja Joanna Kurki (09) 160 52435