Hyppää sisältöön
Media

Turkiseläinten suojelua koskevat säännökset valtioneuvoston asetukseen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.10.2011 13.00
Tiedote -

Turkiseläinten pitovaatimuksia koskeva ministeriön päätös muutetaan valtioneuvoston asetukseksi. Samalla maa- ja metsätalousministeriö aloittaa valmistelut turkiseläinten suojelua koskevien pitovaatimusten uudistamiseksi.

Valtioneuvosto päätti tänään turkiseläinten suojelua koskevien vaatimusten säätämisestä valtioneuvoston asetuksella. Samalla turkiseläinten pidolle asetettavia eläinsuojeluvaatimuksia koskeva ministeriön päätös kumotaan ja sen sisältö siirretään sellaisenaan uuteen valtioneuvoston asetukseen. Muutoksen tavoitteena on muuttaa turkiseläinten suojelua koskevan säädöksen säädöstaso siten, että se vastaa perustuslaissa asetettuja vaatimuksia. Muutos on luonteeltaan tekninen, eikä sen yhteydessä muuteta turkiseläinten suojeluun nykyisin sovellettavia säännöksiä.

Maa- ja metsätalousministeriössä on samalla ryhdytty valmistelemaan hanketta, jonka tarkoituksena on turkiseläinten suojelua koskevien pitovaatimusten uudistaminen. Nykyiset turkiseläinten pitovaatimuksia koskevat säännökset on valmisteltu 1990-luvun loppupuolella ja ne perustuvat tuotantoeläinten suojelua koskevan eurooppalaisen yleissopimuksen nojalla annettuun suositukseen turkiseläinten suojelusta. Eläinten suojeluun liittyvien säännösten on pohjauduttava kulloinkin olemassa olevaan tutkimustietoon eläinten hyvinvoinnista. Ministeriö katsookin, että on tarpeen selvittää nykyisten turkiseläinten suojeluun liittyvien pitovaatimusten ajantasaisuus suhteessa nykyisin saatavilla olevaan tutkimustietoon turkiseläinten hyvinvoinnista. Säännösten uudistamiseen tähtäävät selvitystyöt aloitetaan ministeriössä tämän vuoden kuluessa.

Muista Pohjoismaista Norja on hiljattain uudistanut turkiseläimiä koskevia pitovaatimuksiaan ja myös Ruotsissa ollaan parhaillaan uudistamassa turkiseläinten pitoa koskevia säännöksiä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
apulaisosastopäällikkö Riitta Heinonen, p. (09) 160 53337, 050 367 1040

Jari Koskinen