Hyppää sisältöön
Media

Turskan kalastuksenvalvonnan yhteisoperaatio Etelä-Itämerellä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.3.2010 6.01
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö ja Rajavartiolaitos osallistuivat eteläisellä Itämerellä 21.3.-25.3.2010 yhteiseen EU:n kalastuksenvalvontaoperaation. Se toteutettiin tarkastamalla kalastusaluksia ja pyydyksiä Etelä-Itämerellä Ruotsin, Tanskan ja Puolan talousvyöhykkeillä. Tarkastetut alukset olivat Tanskan, Ruotsin ja Puolan lipun alla kulkevia kalastusaluksia. Tarkastuksissa tuli ilmi joitain rikkomuksia, jotka koskivat lähinnä pyydysten merkitsemistä ja asiakirjojen puutteellisuuksia.

Operaatiota johti Euroopan Unionin kalastuksenvalvontavirasto (CFCA), ja Ruotsi toimi operaation kansallisten valvontaresurssien koordinoijana. Vastaavia valvontaoperaatioita järjestetään eri EU:n jäsenvaltioiden yhteistyönä tämän vuoden aikana yhteensä 11 kpl. Tarkastusten tavoitteena on Itämeren turskakannan elpymisen turvaaminen sekä säädösten noudattamisen seuranta. Erityinen huomio tarkastuksissa kiinnitettiin vuoden 2010 alussa muuttuneisiin troolien rakenne- ja silmäkokomuutoksien valvontaan.

Rajavartiolaitos osoitti operaatioon vartiolaiva Tursaksen miehistöineen. Maa- ja metsätalousministeriön kala- ja riistaosasto toimi koordinoivana kansallisena viranomaisena. Tarkastukseen osallistui Tursaksella lisäksi kaksi kalastuksenvalvojaa Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksesta, yksi tarkastaja Ruotsista ja yksi Puolasta. Yhteistoiminta monikansallisten viranomaisten välillä sujui hyvin.

Ruotsin operaatiokeskus osoitti Tursakselle valvottavan alueen ja Tursas etsi ja tarkasti aluksia valvonta-alueellaan. Vartioaluksella tilannekuva tarkastettavien alusten sijainnista perustui EU:n kalastusalusten paikkatietojärjestelmään (VMS), jonka avulla alusten sijainti pystytään nopeasti selvittämään. Paikannuslaite on pakollinen yli 15 metrin pituisissa ammattikalastusta harjoittavissa kalastusaluksissa.

Operaation aikana tarkastettiin 30 kalastusalusta merellä. Aluksissa tarkastettiin kaikki kalastukseen liittyvä kuten pyydykset, kalastuspäiväkirjat, kalojen säilytystilat, alamittaiset kalat ja eri kalalajien esiintyminen saaliissa.

Itämerellä turskan yhteisvalvontaoperaatiot ovat osoittautuneet erittäin onnistuneiksi, sillä kahdessa vuodessa havaitut rikkomukset ja puutteet raportoinnissa ovat pienentyneet vuoden 2007 aiemmin havaitusta 8 % vuonna 2009 havaittuihin 2 %. EU jäsenvaltioiden yhdessä toteuttamat valvontaoperaatiot ovat lisänneet tasapuolisuutta, tietoisuutta ja yhteistyökykyä kalastuksenvalvonnassa sekä valvonnan uskottavuutta.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Ali Lindahl, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 040 757 7505
Kapteeniluutnantti Jyrki Sydänoja, Rajavartiolaitos, 071 872 7871
Kalastusmestari Paavo Suominen, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 0400 531 641

Sirkka-Liisa Anttila