Hyppää sisältöön
Media

Uusi patoturvallisuuslaki varmistaa patojen turvallisuutta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.9.2009 10.53
Tiedote -

Uudistettu patoturvallisuuslaki tulee voimaan 1.10.2009. Uudistuksen tavoitteena on varmistaa patojen turvallisuus selventämällä ja johdonmukaistamalla patoturvallisuuden sääntelyä.

Uusi patoturvallisuuslaki sisältää muun muassa säännökset padon suunnittelusta, rakentamisesta, kunnossapidosta ja käytöstä, onnettomuustilanteisiin varautumisesta sekä patoturvallisuuden valvonnasta. Lailla saatetaan ajan tasalle patoturvallisuuslain yhteydet muuhun lainsäädäntöön sekä selvennetään vastuita onnettomuuksiin varautumisessa ja onnettomuustilanteissa.

Valvontaviranomaisena patoturvallisuusasioissa toimii edelleen alueellinen ympäristökeskus. Valvontatehtävät hoidetaan keskitettyinä viiteen ympäristökeskukseen. Vuoden vaihteessa tehtävät siirtyvät Elinkeino- liikenne ja ympäristökeskusten ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueille, nykyiseen tapaan alueellisesti keskitettyinä.

Uusi laki ei muuta patoturvallisuuteen liittyviä viranomaistehtäviä muutoin kuin kaivostoimintaan liittyvien maanpäällisten patojen osalta. Maanpäälliset kaivospadot tulevat patoturvallisuuslain piiriin ja patoturvallisuuden valvonta siirtyy Turvatekniikan keskuksesta alueelliseen ympäristökeskukseen.

Kaikki padot kuuluvat patoturvallisuuslain piiriin. Padot luokitellaan pato-onnettomuudesta aiheutuvan vahingon perusteella kolmeen luokkaan. Padot, jotka onnettomuustilanteessa eivät voi aiheuttaa vaaraa, jätetään luokittelematta. Lain mukaiset yleiset velvollisuudet, kuten kunnossapitovelvollisuus, koskevat kuitenkin myös luokittelemattomien patojen omistajia.

Maa- ja metsätalousministeriö vahvistaa päätöksellään ennen lain voimaantuloa rakennettujen patojen sijoittumisen lain mukaisiin luokkiin. Laki muuttaa eräiltä osin vahingonvaaraselvitysten, turvallisuussuunnitelmien ja tarkkailuohjelmien sisältövaatimuksia. Patoturvallisuusviranomainen arvioi asiakirjojen ajantasaisuuden ensimmäisessä lain voimaantulon jälkeen järjestettävässä määräaikaistarkastuksessa, joka pidetään viimeistään viiden vuoden kuluttua edellisestä määräaikaistarkastuksesta kuten tähänkin asti.

Maa- ja metsätalousministeriö on sopinut Hämeen ja Kainuun ympäristökeskusten kanssa valtakunnallisten patoturvallisuuden kehittämis- ja asiantuntijapalveluiden keskittämisestä Hämeen ja Kainuun ympäristökeskuksiin.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
vesiylitarkastaja Leena Westerholm, p. (09) 160 52216
vesiylitarkastaja Tommi Muilu, p. (09) 160 53371