Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto hyväksyi kaksi asetusta saimaannorpan suojelun tehostamiseksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 6.4.2011 11.01
Tiedote -

Valtioneuvosto hyväksyi tänään kaksi asetusta, joiden tavoitteena on saimaannorpan suojelun tehostaminen.

Saimaan alueen asukkaiden aloitteesta saimaannorppaa on suojeltu ensisijaisesti vapaaehtoisilla sopimuksilla. Valtaosa kalastuskunnista on tehnyt sopimuksen siitä, että keväisestä verkkokalastuksesta 15.4 - 30.6 välisenä aikana pidättäydytään. Sopimismenettely onkin edennyt hienosti ja sopimalla on saatu katettua noin 95 % tavoitellusta suojelualueesta.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta edellytti mietinnössään, että saimaannorpan keväisen verkkokalastuskieltoalueen on oltava yhtenäinen. Kaikkia saimaannorpan poikasten liikkumisen kannalta keskeisiä alueita ei ole saatu sopimusmenettelyn piiriin, koska alueella on järjestäytymättömiä kalastuskuntia, joiden kanssa ei sopimusta pystytä tekemään. Muutamat kalastuskunnat ovat myös jättäneet sopimusmenettelyn ulkopuolelle vesialueita. Tästä syystä valtioneuvosto antoi asetuksen, joka täydentää keväisen verkkokalastuskieltoalueen.

Asetusta sovelletaan vain niillä saimaannorpan poikasten liikkumisen kannalta keskeisillä alueilla, joita ei ole saatu sopimusmenettelyn piiriin. Aluerajauksissa on huomioitu myös vuoden 2010 kuuttihavainnot. Asetuksen tavoitteena on varmistaa kuuttien selviytymisen kannalta mahdollisimman turvalliset elinolosuhteet niiden ensimmäisinä elinkuukausina.

Toinen hyväksytty asetus koskee ympärivuotisia pyydysteknisiä määräyksiä. Keskeisin muutos aiempaan verrattuna on se, että suojelualueella ei saa harjoittaa riimuverkkokalastusta eikä kalastaa nielultaan yli 150 millimetriä leveällä katiskalla, merralla ja rantarysällä.

Norpan suojelussa tavoitteena on mahdollistaa kalastus norpalle vaarattomilla pyydystyypeillä. Saimaannorpalle vaarattomia rysiä kehitetään Euroopan kalatalousrahastosta rahoitettulla 3-vuotisella hankkeella. Tarkoituksena on myös käynnistää hanke "norppaystävällisten" kalanpyydysten kehittämiseksi. Tämän lisäksi ammattikalastajille on kehitetty korvausjärjestelmä saimaannorpan aiheuttamien taloudellisten vahinkojen korvaamiseksi.

Asetukset karttaliitteineen löytyvät maa- ja metsätalousministeriön internet-sivuilta tämän tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
kalastusneuvos Eija Kirjavainen puh. 040 772 1262,
ylitarkastaja Roni Selén puh. 040 507 3934

Sirkka-Liisa Anttila