Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto päätti EU-tukiuudistuksen kansallisista linjauksista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.6.2009 11.34
Tiedote -

Valtioneuvosto päätti tänään niistä linjauksista, joiden pohjalta maa- ja metsätalousministeriö tekee esityksen Euroopan yhteisöjen komissiolle EU:n yhteisen maatalouspolitiikan välitarkastuksen (terveystarkastus) soveltamisesta Suomessa.

Nyt hyväksyttyjen linjausten mukaan useimmista nykyisistä tuotantosidonnaisista EU-tuista luovutaan ja tilalle muodostetaan uuden järjestelmän mukaisia erityistukimuotoja.

Ratkaisu painottuu maidon ja naudanlihan tuotannon toimintaedellytysten turvaamiseen. Tavoitteeksi asetetulla valkuais- ja öljykasvialan lisäämisellä saavutetaan monia ympäristöhyötyjä. Teuraskaritsoiden laatupalkkiolla kannustetaan laadukkaan karitsanlihan tuotantoon.

Ratkaisun keskeisin osa on tuotantosidonnaisten tukien kohdentaminen eri tuotteille ja alueille. EY:n komission hyväksyntä esitykselle saataneen loppuvuodesta.

Uudistuksen taustalla on EU:n maatalousministereiden marraskuussa 2008 tekemä päätös, jonka keskeisenä tavoitteena on vähentää tuotantosidonnaisia tukia ja sitä kautta lisätä maataloustuotannon markkinasuuntautuneisuutta. Maataloutemme erityisluonteen vuoksi Suomelle annettiin kuitenkin mahdollisuus maksaa tuotantoon sidottuja erityistukia, joiden määrä on 10 % (noin 57 miljoonaa euroa) EU-tuen kokonaismäärästä. Vastaava osuus muissa EU-maissa on 3,5 %.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Juha Palonen, p. (09) 1605 2935,
0400-812 935
ministerin erityisasiantuntija Pia Lehmusvuori, p. 0400 395 537

Sirkka-Liisa Anttila