Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto päätti sokerijuurikkaan rakenneuudistustuesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.4.2009 11.02
Tiedote -

Valtioneuvosto päätti tänään Säkylän sokeritehtaan tuotannon alentamisesta maksettavan rakenneuudistustuen ja sen lisätuen tukiperusteista sekä enimmäistukimääristä. Viljelijöiden 2,31 miljoonan euron kokonaistukimäärästä maksetaan osa perusosana kaikille, joilla oli viljelykaudella 2007 perustoimitusoikeus. Osa tukimäärästä kohdistetaan lisäosana viljelykauden 2008 perustoimitusoikeudestaan osittain tai kokonaan luopuneille. Sokerijuurikkaan viljelijöiden ja urakoitsijoiden rakenneuudistustuen viitekaudesta ja jako-osuuksista päätettiin vuonna 2007. Vuonna 2008 Sucros Oy luopui 9001 sokerikiintiötonnista. Varsinaisesta rakenneuudistustuesta maksetaan Sucros Oy:lle 1,77 miljoonaa euroa. Perustoimitusoikeuden pienentymisen vuoksi osa sokerijuurikkaan viljelijöistä vähensi tuotantoaan ja osa lopetti tuotannon kokonaan.

Myöntämällä osa tuesta kaikille sokerijuurikkaan viljelijöille pyritään kannustamaan sokerijuurikkaan viljelyn jatkumista alalla vallitsevasta epävarmuudesta huolimatta. Näin turvataan osaltaan sokerintuotannon jatkuminen Suomessa. Viljelijät joutuivat tekemään lopettamis- tai jatkamispäätöksensä kevättalvella 2008 tietämättä rakenneuudistustuen jakoperusteista. Kaikille sokerijuurikkaan viljelijöille, joilla oli perustoimitusoikeus viljelykaudella 2007, myönnettävän perusosan määrä voi olla enintään 15 euroa tonnilta.

Sokerijuurikkaan perustoimitusoikeudesta osittain tai kokonaan luopuneille myönnettävä lisäosa maksetaan perustoimitusoikeuden vähentymisen perusteella. Lisäosaa ei makseta, jos perustoimitusoikeus on vähentynyt alle yhden tonnin. Lisäosan määrä voi olla enintään 40 euroa. Tuotannostaan luopuneiden viljelijöiden tuen kokonaismäärä voi täten olla enintään 55 euroa tonnilta.

Koneurakoitsijoiden tuki määräytyy kylvö- ja korjuualan perusteella. Tukea maksetaan 30 prosentille viljelykaudella 2007 urakoidusta alasta. Koneurakoitsijan tukea ei voi saada sellaiselta sokerijuurikasalalta, joka on koneurakoitsijan tai kylvö- tai korjuukoneen omistajan hallinnassa. Tuen määrä voi olla enintään 50 euroa hehtaarilta.

Maaseutuvirasto postittaa rakenneuudistustuen hakulomakkeet ja -ohjeet viljelijöille huhtikuun puolivälissä. Samaan aikaan on saatavilla myös koneurakoitsijoiden hakulomake ja -ohjeet lomakepalvelusta lomake.mmm.fi. Lomakkeen hakuohjeineen voi myös pyytää kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta tai TE -keskuksesta.

Rakenneuudistustuen lopullisista tukitasoista päätetään tukihaun jälkeen nyt voimaan tulevan asetuksen muutoksella arviolta kesäkuussa 2009.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Juha Palonen, p. (09) 160 52935
ylitarkastaja Auli Nurmi, p. (09) 160 52263

Lisätietoja rakenneuudistustuen hausta ja maksatuksesta Maaseutuvirastosta:
ylitarkastaja Jussi Joutsiniemi, p. 020 7725 647