Hyppää sisältöön
Media

Vastuullisuutta ruokalistoille Gastro Helsingissä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.3.2014 11.21
Tiedote -

Mitä vastuullinen ruokalista tarkoittaa nyt ja tulevaisuudessa? Kuka päättää, mitä kuntien ruokapalvelut tarjoavat asiakkailleen? Miten ruokalistoille siis saadaan lisää lähi- ja luomutuotteita? Mikä on yhteiskuntasitoumus?

Näihin kysymyksiin vastataan Gastro Helsinki -messuilla maa- ja metsätalousministeriön Laatuketjun yhteisosastolla 7e21 Helsingin Messukeskuksessa 19.–21.3.2014. Vastauksia ovat antamassa vierailevat asiantuntijat, ruokapalveluhenkilöstöä edustavat Ammattikeittiöosaajat (Amko ry) ja Terveydenhuollon dieteetikkoyhdistys (Tedy ry) sekä EkoCentria ja Aitojamakuja-sivusto.

Keskiviikkona sesonkireseptikilpailun voittaja, hankintalaki-asiaa ja tulevaisuudennäkymiä
Laatuketjun yhteisosaston ohjelma alkaa sesonkiaiheisen ruokaohjekilpailun voittajien julkistamisella. MEP Sirpa Pietikäinen paljastaa kilpailun voittajan Gastro Stagella klo 12, jonka jälkeen voittajia juhlistetaan Laatuketjun yhteisosastolla mediatilaisuudessa.

Juhlallisuuksien jälkeen Pietikäinen kertoo hankintadirektiivin tärkeimmistä uudistuksista sekä siitä, miten ruokalistalla tulisi huomioida terveelliset, turvalliset, eettiset ja ekologiset raaka-aineet. Pietikäinen on tavattavissa osastolla klo 13.30 saakka.

Osastolla visioidaan tulevaisuuden ruokalistasuunnittelua klo 14, kun Turun yliopiston kehitysjohtaja Olli Hietanen pohtii, millaisiin ruokavaliomuutoksiin meidän tulee varautua.

Torstaina raaka-aineiden hankintaa ja Madventures vierailulla
Torstain teemana on eri hankintamenettelyjen hyödyntäminen ruokapalveluissa vastuullisten raaka-aineiden hankkimiseksi. Päivän aikana ruokaketjun toimijat kertovat siitä, miten yhteistyöllä voidaan tehostaa paikallistuotteiden hankintaa julkisissa ruokapalveluissa ja miten saada ruokalistoille uusia lähi- ja luomutuotteita.

Madventuresin Riku Rantala ja Tuomas Milonoff vierailevat Laatuketjun yhteisosastolla klo 14.15–15 ja kertovat kokemuksiinsa perustuvan mielipiteensä ruoan alkuperän tärkeydestä.

Perjantaina kestävää kehitystä, päätöksentekoa ja katuruokaa
Kestävän kehityksen toimikunta julkisti 12.3.2014 yhteiskuntasitoumuksen, jossa eri tahot sitoutuvat edistämään kestävää kehitystä kaikessa työssään ja toiminnassaan. Laatuketjun yhteisosastolla kuullaan klo 11, minkälaisia konkreettisia toimenpiteitä yritykset, yhteisöt ja järjestöt voivat tehdä sitoumuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kuntien ja organisaatioiden strategisilla päätöksillä sekä hankintaohjeistuksilla ohjataan hankintoja paikallistuotteiden suuntaan. Kello 13 osastolla käydään keskustelua siitä, miten päätökset vaikuttavat myös vastuullisen ruokalistan suunnitteluun.

Perjantaina Messukeskuksessa järjestetään Streat Helsinki -katuruokakonferenssi, jonka järjestelyissä Laatuketju on yhteistyökumppanina. Lisätietoja osoitteesta www.streathelsinki.fi.
Osastolta löytyy uusimmat vastuulliseen ruokalistasuunnitteluun liittyvät materiaalit. Kysymyksiä vastuullisesta ruokalistasuunnittelusta ja elintarvikehankinnoista voi esittää asiantuntijoille myös osastolla olevan chat-palvelun kautta.

Lisätietoja:
hankepäällikkö Anu Arolaakso, EkoCentria, p. 044 785 4048, etunimi.sukunimi@sakky.fi
ylitarkastaja, Laatuketjun koordinaattori Petri Koskela, maa- ja metsätalousministeriö p. 0295 16 2382, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Osaston ohjelma