Hyppää sisältöön
Media

Viimeiset Saimaan kalastusrajoitussopimukset tälle keväälle allekirjoitetaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.3.2011 14.22
Tiedote -

Kevään verkkokalastuskielto toteutetaan niin, että se kattaa koko saimaannorpan keskeisen noin 1.800 neliökilometrin suuruisen esiintymisalueen. Arviolta yli 90 % alueesta suojellaan sopimuksilla ja loput valtioneuvoston asetuksella. Sopimusaukkojen lisäksi asetus kattaa kokonaan sopimuksen ulkopuolella olevat osakaskunnat. Viimeksi mainittuja alueita näyttää jäävän muutama prosentti koko alueesta. Asetuksella ei ole vaikutusta sopimusten kattamaan alueeseen.

Oikeuskanslerinviraston 15.3.2011 antamassa lausunnossa ei ole esitetty yksiselitteistä oikeudellista estettä allekirjoittaa sopimuksia, jotka eivät koske osakaskunnan koko aluetta. Maa- ja metsätalousministeriö on kehottanut Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta ryhtymään toimiin sopimusten aikaansaamiseksi. Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta on painottanut sopimusjärjestelmän ensisijaisuutta suojelukeinona.

Noin 15 prosentilla alueesta osakaskunta on kokouksessaan päättänyt kieltää kevään verkkokalastuksen, mutta sopimusta ei ole kuitenkaan tehty. Sopimuksen allekirjoittamisen valtion puolelta on estänyt se, että osakaskunnan päättämä kalastusrajoitus on joltain osin poikennut valtion tarjoamasta kalastusrajoituksesta. Osakaskunta on esimerkiksi jättänyt pienehköjä alueita rajoituksen ulkopuolelle.

Saimaannorpan keskeisellä esiintymisalueella on viime syksystä lähtien neuvoteltu tiiviisti valtion ja vesialueita hallinnoivien osakaskuntien välillä vapaaehtoisista suojelusopimuksista. Sopimuksessa osakaskunta sitoutuu palkkiota vastaan kieltämään verkkokalastuksen 15.4. – 30.6. välisenä aikana. Neuvotteluja valtion puolelta hoitavan Etelä-Savon ely-keskuksen mukaan sopimuksia on solmittu jo noin kolmelle neljäsosalle alueen pinta-alasta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylijohtaja Pentti Lähteenoja puh 040 717 1698