Hyppää sisältöön
Media

Viljamarkkinoidemme ongelmiin on löydettävä kestäviä ratkaisu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.11.2009 11.00
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan luonnonhoitopeltojen tuella ei voida ratkaista viljamarkkinoidemme ongelmia. Muita keinoja viljamarkkinoiden vakauttamiseen olisivat mm. maatalouspohjaisen bioetanolin tuottaminen ja öljy- ja valkuaiskasvien viljelyn lisääminen. Ministeri Anttila puhui tänään Somerolla järjestetyssä maatalousseminaarissa.

”Tuottajajärjestöjen ehdotus luonnonhoitopeltojen tilakohtaisen enimmäismäärän korottamisesta Etelä-Suomessa nykyisestä 15 prosentista 25 prosenttiin tuli aivan liian myöhään ensi vuotta ajatellen. Luonnonhoitopeltojen tuki rahoitetaan EU-osarahoitteisesta maatalouden ympäristötuesta, ja muutokset on aina hyväksytettävä EU:n komissiossa. Vuotta 2010 koskevat muutokset lähetettiin komissiolle kesällä, ja lokakuussa komissio hyväksyi ne”, korosti ministeri Anttila.

Ministeri Anttila painotti sitä, että luonnonhoitopeltojen määrää on mahdollista lisätä nykyisen tilakohtaisen enimmäismäärän puitteissa. Luonnonhoitopeltoja oli tänä kesänä yhteensä 130 000 hehtaaria. Noin puolella viljelijöistä luonnonhoitopeltoja ei ollut lainkaan. Lisäksi osa viljelijöistä ei ollut ilmoittanut tukihakemuksessaan täyttä enimmäismäärää.

”Ympäristötuesta rahoitettavat luonnonhoitopellot eivät voi olla markkinoiden tasaamiskeino, vaan vakauttamiseen on löydettävä muut välineet.” painotti Anttila. Bioetanolin valmistus maassamme lisäisi viljankäyttöä ja prosessin sivutuotteena saataisiin valkuaisrehun raaka-ainetta. Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut Esa Härmälän selvittämään maatalouspohjaisen bioetanolituotannon jalostamismahdollisuuksia Suomessa.

Anttila kannusti viljelijöitä lisäämään rehuviljan sijaan esimerkiksi öljy- ja valkuaiskasvien viljelyä. ”Tämä on aivan välttämätöntä oman valkuaisomavaraisuutemme kohentamiseksi”, sanoi Anttila. ”Suomessa tulisi panostaa osoitteettoman rehuviljan tuottamisen sijaan rukiin ja muiden leipäviljojen viljelyyn valkuais- ja öljykasvien lisäksi. Kannustava tuottajahinta olisi tässä avainasemassa.”

Suomessa on viljelty viime vuosina viljaa noin 700 000 - 800 000 tonnia yli oman tarpeen. Hyvän sadon myötä määrä on tänä vuonna vieläkin suurempi. Karkeasti tämä ylijäämä vastaa reilun 200 000 hehtaarin vilja-alaa. Rehuviljaa on ostettu tänä syksynä alle 80 euron tonnihintaan. Tämä on kolmasosan viimesyksyistä hintaa vähemmän.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisasiantuntija Pia Lehmusvuori, p. 0400 395 537