Hyppää sisältöön
Media

Virkistyskalastus merialueella jatkuu käytännössä ennallaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.10.2009 9.12
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto pääsi viime yönä Luxemburgissa poliittiseen yhteisymmärrykseen Itämeren kalastuskiintiöistä vuodelle 2010. Suomen troolikalastuksen kannalta merkittävin kiintiö, Pohjanlahden silakkakiintiö, suurenee 25 prosentilla (Suomen kiintiö vuodelle 2010 on 67 777 tonnia). Ratkaisu heijastaa kalakannan hyvää tilaa. Suomenlahden ja Itämeren pääaltaan silakkakiintiö pienenee 12 prosentilla (31 493 t) ja kilohailikiintiö 5 prosentilla (19 600 t).

Suomenlahden lohikiintiö säilyy kuluvan vuoden tasolla (13 838 kpl). Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden lohikiintiö puolestaan pienenee 5 prosentilla (76 000 kpl). Turskakannat osoittavat elpymisen merkkejä, joten turskan itäistä kiintiötä suurennetaan 15 prosentilla (784 t) ja turskan läntistä kiintiötä 8 prosentilla (170 t).

Lisäksi päätettiin, että turskankalastuksen valikoivuutta lisätään suurentamalla troolien silmäkokoja. Tavoitteena on suojella suuria nuorten turskien vuosiluokkia. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila katsoo, että Itämeren kalastuskiintiöistä vuodelle 2010 saavutettu kokonaisratkaisu on hyvä ja kestävän kalastuksen mukainen.

Maatalous- ja kalastusneuvosto pääsi ratkaisuun myös kalastuksen valvontajärjestelmää koskevasta ehdotuksesta. Suomi onnistui poistamaan eräitä ehdotukseen sisältyneitä ongelmakohtia. Esimerkiksi virkistyskalastuksen saaliita ei lueta osaksi em. kalastuskiintiöitä eikä vakavista rikkomuksista säädetä yhteisön tasolla minimirangaistuksia. Lisäksi hallinnollisia lisävelvoitteita onnistuttiin karsimaan.

Saavutettuun kompromissiin sisältyi Suomen kannalta myös ongelmia. Tämä koskee erityisesti säännöstä, joka kieltää virkistyskalastajan merestä pyytämän kalan myynnin. Suomen vastustuksesta huolimatta kyseinen säännös sai jäsenvaltioiden suuren enemmistön kannatuksen ja jäi osaksi neuvottelujen lopputulosta.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila pitää valitettavana, että EU:n yhteiseen kalastuspolitiikkaan sisällytetään tämäntapaisia määräyksiä, jotka parhaiten ratkaistaisiin jäsenvaltioiden kansallisilla päätöksillä. Ministeri Anttila toteaa tämän vuoksi, että Suomen lopullista äänestyskäyttäytymistä vielä harkitaan.

Sirkka-Liisa Anttila