Hyppää sisältöön
Media

Ympäristö- ja luonnonvaratutkimuksen yhteistyö tiivistyy

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.4.2009 10.39
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö ovat perustaneet hallinnonalojensa tutkimuslaitosten yhteenliittymän. Ministeriöt ovat edelläkävijöitä valtion sektoritutkimuksen tehostamisessa ja uudelleen järjestämisessä.

- Ympäristö- ja luonnonvarat -tutkimusyhteenliittymä vahvistaa kilpailukykyä ja osaamista, parantaa tuottavuutta sekä lisää tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta, korostivat maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ja ympäristöministeri Paula Lehtomäki esitellessään hallinnonalojensa uutta tutkimusmallia.

Ympäristö- ja luonnonvarapolitiikan tueksi tarvitaan entistä enemmän tietoa laajoista, poikkihallinnollisista kokonaisuuksista. Suurimmat tulevaisuuden haasteet liittyvät ilmastonmuutokseen, energian tuotantoon, elintarvikehuollon kestävyyteen, materiaalivirtojen hallintaan ja luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen. - Näillä alueilla tarvitaan aikaisempaa enemmän ministeriöiden ja niiden tutkimuslaitosten yhteistyötä, painottivat ministerit Anttila ja Lehtomäki.

Yhteenliittymän ansiosta pystytään tekemään uusia innovaatioita tutkimuslaitosten raja-alueilla. Tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus lisääntyy, kun ympäristöä ja luonnonvaroja koskeva laaja tietopohja hyödynnetään entistä tehokkaammin. Tutkimusyhteistyö palvelee tehokkaasti myös elinkeinojen kehittämistä, tulevaisuuden ennakointia ja erilaisten politiikkavaihtoehtojen vaikuttavuuden arviointia.

Yhteistyön myötä tutkimuslaitokset ovat vahvempia kilpailussa kansainvälisestä tutkimusrahoituksesta. Yhteiset tukipalvelut tehostavat toimintaa ja tuovat säästöjä. Laitosten toimitilayhteistyöllä voidaan vahvistaa tutkimusta alueilla ja luoda maakuntiin vahvoja tutkimuskeskittymiä.

Ympäristö- ja luonnonvarat -yhteenliittymään kuuluvat Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Metsäntutkimuslaitos Metla, Suomen ympäristökeskus SYKE, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Geodeettinen laitos GL.

Yhteenliittymän johtoryhmään kuuluvat tutkimuslaitosten johtajat. Puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Eero Helle Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Lisätietoja:
tutkimusjohtaja Mikko Peltonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0400-289 083
hallinnollinen ylijohtaja Kari Kourilehto, ympäristöministeriö, p. 040 592 7452
erityisavustaja Minna-Mari Kaila, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 775 60 60
erityisavustaja Helena Pakarinen, ympäristöministeriö, p. 050 388 0011

Sirkka-Liisa Anttila